Polityka i społeczeństwo

MI: Program przystankowy: kolej bliżej Polaków (komunikat)

27.02.2023, 17:38aktualizacja: 28.02.2023, 09:52

- Ministerstwo Infrastruktury:

27 lutego 2023 r. PKP Polskie Linie Kolejowe SA podpisały umowę na budowę przystanku w Józefinie, przebudowę peronów w Mrozach i Chotyłowie na linii Warszawa – Terespol. Wartość tych inwestycji to ok. 23 mln zł. Dzięki Rządowemu programowi budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021-2025, w ramach którego realizowane są te inwestycje, mieszkańcy Józefina między Warszawą a Mińskiem Mazowieckim zyskają dostęp do kolei.

– Walczymy z wykluczeniem komunikacyjnym. Dlatego m.in. realizujemy Rządowy program budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021 – 2025. Sprawiamy, że mieszkańcy mniejszych miejscowości zyskują swobodny dostęp do kolei. Coraz więcej osób będzie korzystać z tego ekologicznego i bezpiecznego środka transportu – powiedział wiceminister infrastruktury, pełnomocnik rządu ds. przeciwdziałania wykluczeniu komunikacyjnemu Andrzej Bittel.

W Józefinie wybudowane zostaną dwa nowe perony. Będą wiaty i ławki, które zwiększą komfort podróżowania. Zainstalowane zostanie LED-owe oświetlenie. Orientację ułatwią tablice z czytelnym oznakowaniem, gabloty z rozkładami jazdy oraz tablice z elektronicznym rozkładem jazdy i nagłośnienie. Dla osób niewidomych i niedowidzących dostępne będą ścieżki naprowadzające na powierzchni peronu. Przewidziano stojaki rowerowe, by ułatwić łączenie podróży koleją oraz środkami transportu indywidualnego. Z nowego przystanku będzie można wygodnie podróżować m.in. w kierunku Warszawy i Mińska Mazowieckiego. Do przystanku Warszawa Stadion będzie można dojechać w ok. 23 minuty, a na Warszawę Śródmieście w ok. 28 minut. Wartość inwestycji finansowanej z Rządowego programu budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021-2025 to ok. 7,1 mln. Podróżni skorzystają w przystanku w Józefinie w październiku 2023 r. Efektem inwestycji będzie wygodniejsza podróż pociągiem w kierunku Warszawy, Siedlec, Białej Podlaskiej i Terespola.

– Dzięki Rządowemu programowi budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021 – 2025, PLK SA ma możliwość stworzenia lepszych warunków podróżowania. Przystanek w Józefinie ma szczególne znaczenie, bo właśnie tu w 2020 r. uruchomienie nowego programu zwiększającego dostępność do kolei zapowiedział Prezydent RP Pan Andrzej Duda – stwierdził Ireneusz Merchel, prezes Zarządu PKP Polskich Linii Kolejowych SA.

Oprócz przystanku w Józefinie, w oparciu o fundusze z Rządowego programu budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021 – 2025, zostanie przebudowany peron wyspowy na stacji w Mrozach (woj. mazowieckie) i 2 perony (wyspowy i jednokrawędziowy) w Chotyłowie (woj. lubelskie) na linii Warszawa – Terespol. Wykonane prace umożliwią przewoźnikom sprawniejsze planowanie, w tym zatrzymywanie się dłuższych pociągów dalekobieżnych. Dodatkowo w Chotyłowie dla pasażerów o utrudnionych możliwościach poruszania się zostaną zamontowane windy. Na obu stacjach zostanie zamontowany nowy system nagłośnienia, wiaty, ławki, tablice i gabloty informacyjne oraz stojaki na rowery. Zakończenie prac w Mrozach za ok. 4,2 mln i w Chotyłowie za ok. 11,6 mln zaplanowano do października 2023 r.

Program przystankowy w woj. mazowieckim

W województwie mazowieckim Program przystankowy obejmuje na liście podstawowej 16 lokalizacji. Są to Józefin, Mińsk Mazowiecki, Kosów, Chronów, Bąkowiec, Mrozy, Wołomin, Mordy Miasto, Koziebrody, Radom Południowy, Ruda Wielka, Mława Miasto, Błonie Rokitno, Groszowice, Dąbrówka Zabłotnia, Niemojki.

Od stycznia 2023 r. pociągi zatrzymują się na nowych przystankach w Dąbrówce Zabłotnej i Groszowicach. W 2021 r. przebudowano przystanek w Niemojkach.

Program przystankowy w woj. lubelskim

W województwie lubelskim program obejmuje 20 lokalizacji. Na liście podstawowej znalazły się przystanki: Łagiewniki, Żurawnica, Leopoldów, Sarnów, Bystrzyca koło Lublina, Kraśnik, Wólka Niedzieliska, Zamość Starówka, Zamość Wschód, Chotyłów, Szczebrzeszyn Miasto, Niedzieliska - Kolonia, Długi Kąt, Chełm, Grabów Szlachecki, Milanów, Bezwola, Lisiowólka, Jaski i Aleksandrów.

Podróżni korzystają już z nowych peronów w Leopoldowie na trasie Łuków – Dęblin (lk26). Inwestycja poprawiła dostępność i komfort podróży koleją.

Lepszy dostęp do kolei

Celem Rządowego programu budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021 – 2025 jest przeciwdziałanie wykluczeniu komunikacyjnemu, promowanie ekologicznych środków transportu oraz wspieranie polskiej gospodarki. Zadania umożliwią podróżnym dogodny dostęp do kolejowej komunikacji wojewódzkiej i międzywojewódzkiej. Środki w ramach programu wartego ok. 1 mld zł zostaną wykorzystane m.in. na budowę i modernizację przystanków kolejowych.

Rządowy program uwzględnia na liście podstawowej 185 lokalizacji. Podróżni korzystają już z nowych lub zmodernizowanych przystanków w 19 lokalizacjach:

• W woj. mazowieckim – Niemojki, Groszowice Wrzosów, Dąbrówka Zabłotnia

• W woj. lubelskim – Leopoldów

• W woj. świętokrzyskim - Dębska Wola, Rykoszyn, Włoszczowice, Małogoszcz

• W woj. warmińsko-mazurskim - Pasłęk

• W woj. podlaskim – Suchowolce, Kleszczele

• W woj. dolnośląskim – Szklarska Poręba Średnia

• W woj. śląskim – Rybnik Niedobczyce, Rybnik Niewidom

• W woj. małopolskim – Wolbrom Zachodni, Zator Park Rozrywki

• W woj. łódzkim – Tomaszówek

• W woj. kujawsko-pomorskim – Grzybno

• W woj. wielkopolskim - Miłosław

Łącznie w tym roku podróżni skorzystają z nowych, lepiej dostępnych obiektów w ponad 100 lokalizacjach w całej Polsce. Ponadto program przystankowy obejmuje również budowę parkingów. PLK SA oddały do użytku trzy parkingi – przy przystanku Kolno w woj. warmińsko mazurskim oraz Dębska Wola i Włoszczowice w woj. świętokrzyskim. Obecnie budowane są miejsca postojowe dla samochodów w 16 lokalizacjach.

Data publikacji 27.02.2023, 17:38
Źródło informacji MI