Polityka i społeczeństwo

MKiDN: powstaje Narodowe Muzeum Techniki w Warszawie (komunikat)

07.06.2017, 17:18aktualizacja: 07.06.2017, 17:18

– MKiDN informuje:

Z inicjatywy Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego doszło do porozumienia z Ministrem Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz władzami Miasta Stołecznego Warszawy w celu utworzenia Narodowego Muzeum Techniki w Warszawie. Dodatkowo inicjatywę tę wspiera Ministerstwo Rozwoju i Finansów. Porozumienie w sprawie utworzenia nowego Muzeum jest odpowiedzią na katastrofalną sytuację, w jakiej znalazło się Muzeum Techniki i Przemysłu prowadzone przez Federację Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych Naczelną Organizację Techniczną (FSN-T NOT).

Muzeum Techniki i Przemysłu, którym od 1955 roku w imieniu Skarbu Państwa zarządza NOT, a od lat 90. XX wieku prowadząc je jako muzeum o statusie muzeum prywatnego, zgromadziło bezcenną kolekcję dokumentującą dokonania i sukcesy polskiej myśli technicznej. Kolekcja powstała dzięki setkom darczyńców - inżynierów oraz przedsiębiorstw - przez dziesięciolecia przekazujących efekty swojej twórczej pracy na rzecz Muzeum.

Brak systemowego rozwiązania i złe zarządzanie doprowadziło MTiP do zapaści i do wszczęcia procedury jego likwidacji. MKiDN, MNiSW oraz władze Warszawy, chcąc uratować cenne zbiory przed rozproszeniem, postanowiły utworzyć Narodowe Muzeum Techniki, które podejmie i rozwinie misję zapoczątkowaną przez inż. Kazimierza Jackowskiego - założyciela i pierwszego dyrektora Muzeum Techniki i Przemysłu, zamordowanego w Katyniu.

Obecnie trwa obiegowa procedura podpisywania umowy o utworzeniu Narodowego Muzeum Techniki w Warszawie. Umowa 1 czerwca została podpisana przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, a następnie przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. 8 czerwca br. oczekiwane jest podpisanie umowy przez Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy. Współorganizatorzy Narodowego Muzeum Techniki liczą na współpracę z FSN-T NOT w zakresie przekazania zbiorów MTiP, likwidowanego przez NOT, pod opiekę nowego Muzeum. Zadanie prowadzenia MTiP zostało powierzone bowiem NOT w celu zachowania najcenniejszych osiągnieć polskiej myśli technicznej, w celu społecznym. Przez wiele lat NOT realizowała to zadanie z należną uwagą. Współorganizatorzy Narodowego Muzeum Techniki są przekonani, że FSN-T NOT przekazując zbiory do nowo utworzonej placówki - po pierwsze zdejmie z siebie ciężar opieki nad nimi, po drugie potwierdzi i zamknie znaczącym gestem swoją kilkudziesięcioletnią społeczną misję prowadzenia MTiP.

Współorganizatorzy są gotowi prowadzić rozmowy z NOT nt. pomocy w znalezieniu ścieżek uregulowania zadłużenia NOT względem spółki zarządzającej Pałacem Kultury i Nauki i wobec byłych pracowników MTiP.

kom/ tnt/

Data publikacji 07.06.2017, 17:18