Polityka i społeczeństwo

MKiŚ: Zazielenienie przestrzeni lokalnej – wyniki badania świadomości i zachowań ekologicznych mieszkańców Polski (komunikat)

11.01.2021, 13:55aktualizacja: 11.01.2021, 13:56

- MKiŚ informuje:

Jak wynika z badania świadomości i zachowań ekologicznych mieszkańców Polski dot. zazieleniania przestrzeni lokalnej, przeprowadzonego w listopadzie 2020 r. dla Ministerstwa Klimatu i Środowiska, aż 83 proc. respondentów jest zadowolona z jakości terenów zielonych w okolicy zamieszkania, a 75 proc. badanych jest gotowych zaangażować się w tworzenie nowych i dbanie o istniejące tereny zielone w swojej najbliższej okolicy.

Zdaniem badanych najważniejszymi obiektami w sąsiedztwie zamieszkania jest park lub inna zieleń miejska niewyposażona w urządzenia i budowle służące rekreacji i wypoczynkowi (59 proc.), kolejnym najczęstszym wskazaniem jest szkoła, przedszkole czy żłobek (47 proc.) oraz opieka medyczna i apteki (42 proc.).

Dla 97 proc. badanych ważne jest posiadanie terenów zielonych w okolicy zamieszkania, przy czym dla 84 proc. kwestia ta jest bardzo ważna. 72 proc. mieszkańców Polski uważa, że w okolicy zamieszkania mają dużo terenów zielonych. Takiego zdania najczęściej są osoby mieszkające na wsi (82 proc.).

Dziewięciu na dziesięciu respondentów co najmniej dwa razy w ciągu miesiąca odwiedziło tereny zielone w okolicy zamieszkania w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Codziennie robi to 36% respondentów.

Aż 85 proc. badanych ma najbliższy zielony teren w zasięgu do 10 minut drogi piechotą, z czego 56 proc. dzieli od terenów zielonych zaledwie 5 min drogi pieszo.

83 proc. mieszkańców Polski jest zadowolona z jakości terenów zielonych w okolicy zamieszkania. Największym zadowoleniem z jakości terenów zielonych cieszy się region północno-zachodni (90%).

Wśród najczęściej wymienianych funkcji, jakie powinny spełniać tereny zielone w okolicy zamieszkania, badani wymieniali: funkcję rekreacyjno-sportową (38 proc.), miejsce odpoczynku, relaksu (37 proc.), estetykę, czystość (22 proc.), alejki do spacerowania (16 proc.), świeże powietrze (15 proc.), drzewa, różnorodna roślinność (13 proc.), miejsce dla dzieci (11 proc.), bliska odległość od domu i dostępność (11 proc.), ścieżki rowerowe (8 proc.), obcowanie z naturą (6 proc.).

3/4 badanych jest gotowych zaangażować się w tworzenie nowych i dbanie o istniejące tereny zielone w najbliższej okolicy.

Jednotematyczne badanie świadomości i zachowań ekologicznych zostało zrealizowane w dniach 16 –17 listopada za pomocą techniki CATI (ang. Computer Assisted Telephone Interview), czyli wywiadów telefonicznych wspomaganych komputerowo. Ogólnopolska próba badanych w wieku 15 lat i więcej została dobrana losowo i jest reprezentatywna ze względu na zmienne demograficzne,takie jak: płeć, wiek i miejsce zamieszkania (wielkość miejscowości i województwo). Maksymalny błąd szacowania dla próby losowej liczącej 1000 osób wynosi +/-3,1 proc.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.

kom/ pif/

Data publikacji 11.01.2021, 13:55