Polityka i społeczeństwo

MON: 13 projektów BSP w drugim etapie konkursu dla wojskowych studentów (komunikat)

02.03.2021, 11:54aktualizacja: 02.03.2021, 12:46

Centrum Operacyjne MON informuje:

13 projektów BSP w drugim etapie konkursu dla wojskowych studentów

Zakończył się I etap konkursu na opracowanie i realizację projektu bezzałogowego systemu powietrznego (BSP) oraz bezzałogowego systemu morskiego (BSM) na potrzeby Wojska Polskiego. Do II etapu zostało zakwalifikowanych 13 projektów przygotowanych w czterech wojskowych uczelniach. Konkurs zainicjowany przez ministra Mariusza Błaszczaka prowadzony jest wspólnie z wojskowymi uczelniami wyższymi – Wojskową Akademią Techniczną, Akademią Marynarki Wojennej, Lotniczą Akademią Wojskową oraz Akademią Wojsk Lądowych.

Konkurs skierowany jest do podchorążych i cywilnych studentów oraz doktorantów uczelni wojskowych. Jego głównym celem jest opracowanie i realizacja projektów bezzałogowych systemów, a także wspieranie i rozwój potencjału badawczego. Jednym z pozostałych celów jest zwiększenie zainteresowania studentów i doktorantów uczelni wojskowych w poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań na rzecz bezpieczeństwa i obronności państwa.

Do konkursu zgłoszono 38 projektów ze wszystkich uczelni wojskowych. Grono ekspertów oceniało projekty pod kątem m. in. możliwości śledzenia i rozpoznania celu, możliwości bojowych, możliwości monitoringu terenu oraz możliwości określonych pomiarów. Do II etapu konkursu zakwalifikowało się 13 projektów ze wszystkich uczelni. W tym etapie uczestnicy otrzymają środki na realizację swoich projektów, czyli budowę i wykonanie zaproponowanych konstrukcji. Termin realizacji II etapu upływa 1 czerwca. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 11 czerwca. Wartość nagrody głównej w każdej z 3 kategorii (BSP/BSM operacyjno-rozpoznawcze, BSP/BSM amunicja krążąca, BSP/BSM bojowe) wynosi 50 tys. zł.

Jednym z priorytetów Mariusza Błaszczaka, ministra obrony narodowej jest większe wykorzystanie potencjału polskich naukowców na rzecz Wojska Polskiego i polskiego przemysłu obronnego. W Ministerstwie Obrony Narodowej trwają prace nad dokumentem określającym cele i kierunki badań naukowych na potrzeby obronności państwa w perspektywie 15-letniej. Dokument przewidywać ma wykorzystanie potencjału nie tylko resortu obrony narodowej, ale również polskich naukowców, krajowych podmiotów naukowo-badawczych, kluczowych dla opracowania technologii na potrzeby Wojska Polskiego.

W 2020 roku szef MON powołał Departament Innowacji, którego jednym z zadań jest inicjowanie i tworzenie mechanizmów wsparcia polityki innowacyjności w środowisku naukowo-badawczym resortu, w tym organizacja konkursów mających na celu wsparcie działalności naukowo-badawczej.

krz/

Data publikacji 02.03.2021, 11:54