Polityka i społeczeństwo

MON: MON przeanalizuje możliwość zawarcia ugód z poszkodowanymi weteranami (komunikat)

29.03.2019, 18:57aktualizacja: 29.03.2019, 18:57

- MON informuje:

Zgodnie z poleceniem ministra Mariusza Błaszczaka, uzgodnienie szczegółów nowej ustawy o weteranach działań poza granicami państwa oraz przygotowanie przepisów pozwalających na poprawę sytuacji finansowej żołnierzy poszkodowanych na misjach będzie głównym zadaniem pełnomocnika ministra obrony narodowej ds. współpracy z weteranami. Pełnomocnik został także zobligowany przez szefa MON do przeanalizowania możliwości ugodowego zakończenia spraw sądowych o odszkodowania, które najbardziej poszkodowani weterani skierowali przeciwko Ministerstwu Obrony Narodowej.

Minister Mariusz Błaszczak zdecydował, że pełnomocnikiem ds. współpracy z weteranami zostanie dyrektor Departamentu Spraw Socjalnych MON. Podczas prac nad nowelizacją ustawy o weteranach priorytetem będzie polepszenie sytuacji finansowej żołnierzy poszkodowanych podczas misji, przyznanie im wyższych świadczeń i znaczne rozszerzenie katalogu pomocy medycznej oraz świadczeń rehabilitacyjnych.

Przypominamy, że większość spraw sądowych skierowanych przez żołnierzy ciężko poszkodowanych podczas misji przeciwko MON zostało rozpoczętych przed 2015 rokiem. Obecnie, zgodnie z obowiązującym prawem Skarb Państwa obligatoryjnie reprezentowany jest przez Prokuratorię Generalną, a nie Ministerstwo Obrony Narodowej. Niekorzystne dla weteranów rozstrzygnięcia wynikają przede wszystkim z braku zainteresowania ugodowym rozwiązaniem spraw przez kierownictwo MON w czasach rządów PO-PSL.

kom/ dma/ mhr/

Data publikacji 29.03.2019, 18:57