Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Berlin: Targi Międzynarodowy Zielony Tydzień ruszyły po raz 89. (komunikat)

17.01.2025, 18:35aktualizacja: 17.01.2025, 18:36

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

– Na targach Grüne Woche nie mogłoby zabraknąć Polski. Nasz udział w tym wydarzeniu jest już tradycją, tym bardziej, że większość naszego eksportu spożywczego trafia właśnie do Niemiec – podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa podczas pierwszego dnia wizyty na jednej z największych światowych wystaw żywności, rolnictwa i ogrodnictwa – targach Międzynarodowy Zielony Tydzień (Internationale Grune Woche) w Berlinie.

Pierwszy dzień targów to m.in. oficjalny obchód targowych ekspozycji, w tym polskiego stoiska, przez Ministra Wyżywienia i Rolnictwa RFN, rozmowy dwustronne ministra Siekierskiego, a także prezentacje naszych produktów na stoisku Polska smakuje (Polen schmeckt).

W przerwie między prowadzonymi rozmowami minister Czesław Siekierski, który jest szefem polskiej delegacji na targach, zwiedza stoiska, rozmawia z polskimi wystawcami i przedstawicielami regionów.

Uroczyste otwarcie targów

W ramach uroczystego otwarcia targów odbył się oficjalny obchód, podczas którego polskie stoisko odwiedził minister wyżywienia i rolnictwa RFN Cem Ozdemir. Wśród uczestników obchodu znaleźli się także komisarz UE ds. rolnictwa Christophe Hansen oraz burmistrz Berlina Kai Wegner. Polscy szefowie kuchni zaserwowali naszym gościom polskie specjały.

– Jesteśmy znaczącym producentem i eksporterem żywności – w 2023 r. wartość eksportu produktów spożywczych z Polski wyniosła ok. 52 mld euro. Udział w targach żywności jest doskonałą promocją polskich produktów i pomaga utrzymać tendencję wzrostową w zakresie jej eksportu – powiedział minister Siekierski.

Polskie stoisko narodowe

Na stoisku zorganizowanym przez KOWR o powierzchni 184 m kw. swoją ofertę prezentują przedsiębiorcy branży spożywczej.

Zwiedzający berlińskie targi mogą tu skosztować takich polskich produktów, jak twarogi, sery, maślanki, kefiry, ryby i przetwory rybne, zupy na zakwasie (żur, chrzanówka, barszcz biały i czerwony), produkty pszczele, batony i przekąski z suszonych owoców i orzechów, suszone owoce i warzywa, owoce w czekoladzie, pierogi oraz piwa niepasteryzowane.

Na polskim stoisku gości także Koło Gospodyń Wiejskich, które zwyciężyło w finale IX edycji konkursu kulinarnego Bitwa Regionów – KGW Feniks Noskowo-Radomice-Strzyżewo z woj. wielkopolskiego.

Każdego dnia targów na polskim stoisku odbywają się degustacje i pokazy kulinarne prowadzone przez polskich szefów kuchni, który prezentują zwiedzającym polską kuchnię w wydaniu zarówno tradycyjnym, jak i nowoczesnym.

– Jesteśmy tu bardzo mile widziani. Zainteresowanie zwiedzających polskim stoiskiem jest zawsze wyjątkowo duże – podkreślił minister Siekierski podczas rozmów z dziennikarzami na polskim stoisku.

O wydarzeniu

Internationale Grüne Woche to berlińska międzynarodowa wystawa gospodarki żywnościowej, rolnictwa i ogrodnictwa. Od 1926 r. Targi Międzynarodowy Zielony Tydzień są organizowane co roku w styczniu w halach Messe Berlin. W 2025 r. przypada 89 edycja tego wydarzenia, które potrwa od piątku 17 stycznia do niedzieli 26 stycznia.

Wydarzenie przyciąga ok. pół miliona zwiedzających, którzy mają okazję do degustacji napojów, wyrobów i potraw ze wszystkich zakątków globu.

Producenci z całego świata prezentują tu żywność (zwłaszcza produkty organiczne i regionalne), zaopatrzenie dla rolnictwa, leśnictwa i ogrodnictwa, zwierzęta, sprzęt kuchenny oraz wyposażenie ogrodów. Istotną rolę na wystawie gra też oferta związana z rozwojem obszarów wiejskich.

Targi to również ważne miejsce spotkań oraz doskonała platforma do dzielenia się wiedzą i tworzenia sieci kontaktów. Podczas Zielonego Tygodnia zwraca się uwagę na aktualne kwestie społeczne, takie jak ochrona klimatu, gospodarka o obiegu zamkniętym, ochrona zasobów i zrównoważone użytkowanie gruntów.

W czasie targów Grune Woche co roku odbywa się Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) – Światowe Forum Żywności i Rolnictwa, z udziałem kilkudziesięciu ministrów gospodarki, środowiska, rolnictwa i rozwoju z całego świata.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ kpr/ amac/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 17.01.2025, 18:35
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ