Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
Rozpoczęcie prac nad europejskim Paktem Oceanicznym było celem dzisiejszego spotkania wysokiego szczebla w Brukseli, dotyczącego rybołówstwa i oceanów. W spotkaniu wziął udział sekretarz stanu Jacek Czerniak.
Europejski Pakt Oceaniczny – cele i założenia
Zgodnie z założeniami Komisji Europejskiej, przedstawionymi przez Komisarza ds. rybołówstwa i oceanów Costasa Kadisa, Europejski Pakt Oceaniczny:
- Ma się skupić na zapewnieniu dobrego zarządzania i zrównoważonego rozwoju oceanu we wszystkich jego wymiarach, na wzmocnieniu zrównoważonej niebieskiej gospodarki i na rozszerzeniu ram wiedzy morskiej.
- Ma ukazać znaczenie oceanu w agendzie politycznej UE.
- Ma obejmować zarówno politykę wewnętrzną, jak i zewnętrzną i ma stanowić jeden, spójny system odniesienia dla wszystkich działań politycznych związanych z oceanami.
Rybołówstwo a bezpieczeństwo żywnościowe w UE
W swoim wystąpieniu wiceminister Jacek Czerniak zwrócił uwagę na szczególne znaczenie rybołówstwa w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego Europejczyków. Zauważył, że rybołówstwo jest sposobem na życie ogromnej liczby ludzi – rybaków, przetwórców, społeczności nadmorskich.
Sekretarz stanu podkreślił, że w centrum nowego paktu powinno znaleźć się miejsce dla rybaka, a regulacje paktu, które będą tworzone, powinny uwzględniać właśnie potrzeby rybaka i działalności, którą wykonuje – rybołówstwa.
Współpraca i holistyczne podejście
W spotkaniu uczestniczyli także byli komisarze ds. rybołówstwa, którzy na podstawie własnych doświadczeń rekomendowali rozwiązania oparte na współpracy. Szczególną uwagę zwracali na potrzebę ustanowienia „mapy drogowej" z konkretnymi i zaplanowanymi w czasie działaniami oraz wdrażania obecnie funkcjonujących polityk i przepisów.
Reprezentanci regionalnych organizacji zwracali uwagę na potrzebę holistycznego podejścia, konieczność wdrażania i koordynacji istniejących polityk oraz unikania ich nakładania się. Istotne znaczenie wg nich ma wdrożenie przez państwa członkowskie istniejących przepisów, a przede wszystkim – eliminowanie nieuregulowanych, nielegalnych połowów.
Rybołówstwo a zrównoważone zarządzanie
Uczestnicy spotkania związani z sektorem jednomyślnie podkreślali znaczenie rybołówstwa w kontekście zrównoważonego zarządzania opartego na wiarygodnych danych naukowych.
Według rozmówców istotnym elementem rybołówstwa jest istnienie społeczności lokalnych oraz znaczenie produktów rybołówstwa w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego.
Zauważono, że do zapewnienia realizacji celów niebieskiej gospodarki konieczne jest zaproponowanie szeregu zachęt dla sektora prywatnego i wykorzystanie innowacji. Kluczowa uwaga powinna także dotyczyć działań dedykowanych dla rozwoju akwakultury, która stanowi ważne ogniwo zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego.
W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele organizacji pozarządowych związanych z rybołówstwem.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
azk/ lm/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 24.02.2025, 14:50 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |