Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
Ogólnopolski Konkurs „Zioła dla Zdrowia” to nie tylko okazja do promocji wiedzy z zakresu nowoczesnego ziołolecznictwa, lecz także możliwość kultywowania regionalnych tradycji związanych z uprawą i wykorzystaniem ziół, popularyzowania i wspierania działalności kół gospodyń wiejskich oraz aktywizacji i integracji lokalnych społeczności na obszarach wiejskich. Jury, składające się z pracowników Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – Państwowego Instytutu Badawczego (IWNiRZ-PIB) oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wyłoniło laureatów pierwszego etapu Konkursu.
Zadania konkursowe
Konkurs, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich (KGW) oraz stowarzyszeń działających na obszarach wiejskich, podzielony jest na dwa etapy:
- wojewódzki – zadanie polega na wyhodowaniu zielarskiego ogródka;
- ogólnopolski – zadaniem jest przygotowanie i zaprezentowanie wyrobów z wykorzystaniem roślin zielarskich. To rezultaty wielomiesięcznych prac, w które angażują się zarówno członkinie kół gospodyń wiejskich, jak i całe lokalne środowisko, w tym dzieci i młodzież.
I etap zakończony – finał 4 października 2025 r. w Warszawie
W zakończonym właśnie I etapie, jury wyłoniło najlepsze ogródki zielarskie w każdym z województw. Zdobywcy I miejsca będą mogli rywalizować podczas ogólnopolskiego finału, który odbędzie się 4 października 2025 r. w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie.
Nowością w tegorocznej edycji Konkursu jest podział prezentowanych w finale wyrobów zielarskich na dwie kategorie: spożywczą i niespożywczą – odpowiedź na wyjątkową i zaskakującą dla jury pomysłowości pań z KGW na wykorzystanie ziół w gospodarstwie domowym.
Finał Konkursu „Zioła dla Zdrowia” ubarwi prezentacja zastosowania w kuchni ziół, przygotowana przez Katarzynę Bosacką.
Laureaci i finaliści
Wszystkim uczestnikom Konkursu gratulujemy i dziękujemy za zaangażowanie, oryginalne podejście do tematyki zielarskiej oraz wysoki poziom merytoryczny i estetyczny nadesłanych prac konkursowych.
1. woj. dolnośląskie:
- I miejsce – KGW "Tilia" w Tarczynie,
- II miejsce – KGW "Polne Dziołchy" w Ołoboku;
2. woj. kujawsko-pomorskie:
- I miejsce – KGW „Skarbiewianki”,
- II miejsce – KGW Sitno,
- III miejsce – KGW w Mroczy;
3. woj. lubelskie:
- I miejsce – KGW „Holly-Babki” w Szastarce,
- II miejsce – KGW w Głuszczyźnie;
4. woj. lubuskie:
- I miejsce – KGW w Muszkowie;
5. woj. łódzkie:
- I miejsce – KGW w Zalesiu,
- II miejsce - KGWiG w Zieleniu,
- III miejsce - KGW „Borowinki” z Borowiecka;
6. woj. małopolskie:
- I miejsce - KGW w Szklanej,
- II miejsce KGW w Mnikowie,
- III miejsce KGW w Żarnowicy;
7. woj. mazowieckie:
- I miejsce KGW w Dąbrowie Chotomowskiej;
8. woj. opolskie:
- I miejsce KGW „Ziołowe Babki” w Popielowskiej Kolonii,
- II miejsce KGW w Grobnikach;
9. woj. podkarpackie:
- I miejsce KGW „Borowiczanki” w Harasiukach;
10. woj. pomorskie:
- I miejsce KGiGW Siedzieje w Bojanie,
- II miejsce KGW w Kłodawie "KŁODAWIANKI";
11. woj. śląskie:
- I miejsce KGW w Kawkach,
- II miejsce KGW w Podbuczu "Fajne babeczki";
12. woj. świętokrzyskie:
- I miejsce KGW "Skarbnica Natury" w Marianowie;
13. woj. warmińsko-mazurskie:
- I miejsce KGW „Ale Babki”;
14. woj. wielkopolskie:
- I miejsce KGW "Siedleckie Babeczki";
- II miejsce Kwiaty Czołowa;
15. woj. zachodniopomorskie:
- I miejsce KGW "Pod Sosnami" w Bornem Sulinowie,
- II miejsce KGW w Lubnie.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ mbed/ jpn/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 26.09.2025, 13:39 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |