Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu – ruszył nabór wniosków (komunikat)

23.10.2024, 17:24aktualizacja: 24.10.2024, 10:54

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Informujemy, że dziś rozpoczął się nabór wniosków o przyznanie pomocy dla interwencji I.10.4 „Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu” w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Nabór potrwa do 20 listopada 2024 r.

Dla kogo?

O pomoc może ubiegać się rolnik (osoba fizyczna, osoba prawna, jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, wspólnicy spółki cywilnej prowadzący działalność rolniczą w ramach spółki cywilnej) lub grupa rolników.

Inwestycje objęte wsparciem

Pomoc można otrzymać na operacje mające na celu ograniczenie presji produkcji rolnej na zasoby środowiska naturalnego lub klimat albo pozwalających przystosować się do zmian klimatu.

W ramach interwencji będą wspierane operacje, które nie zostały rozpoczęte wcześniej niż w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

Wsparciu będą podlegały operacje zmierzające do:

- ograniczenia zużycia środków ochrony roślin, lub

- poprawy efektywności wykorzystania nawozów, lub

- ograniczenia emisji zanieczyszczeń, w tym gazów cieplarnianych i odorów, lub

- poprawy gospodarowania wodą, lub

- zwiększenia sekwestracji węgla lub bioróżnorodności gleby, lub

- adaptacji do zmian klimatu oraz ograniczenia oddziaływania niekorzystnych warunków pogodowych.

Wysokość pomocy

Maksymalna wysokość pomocy udzielona beneficjentowi w ramach I.10.4 „Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu”, w okresie realizacji Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej wynosi 200 000 zł.

Jak złożyć wniosek?

Wnioski przyjmowane są od 23 października 2024 r. do 20 listopada 2024 r.

Informacje dotyczące interwencji, w tym dokumenty aplikacyjne, znajdują się na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa: https://www.gov.pl/web/arimr/i104-inwestycje-przyczyniajace-sie-do-ochrony-srodowiska-i-klimatu-.

kom/ wm/ jpn/

Data publikacji 23.10.2024, 17:24