Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
"Myślę, że wnioski z dzisiejszych paneli będą istotne w kontekście różnych kwestii, które opracowujemy, od strategii do inicjatywy legislacyjnej, czyli projektów ustaw czy rozporządzeń. To będzie merytoryczny wkład IV Forum Producentów Żywności w naszą działalność" – podkreślił sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas otwarcia wydarzenia, które odbyło się wczoraj w siedzibie ministerstwa pod hasłem „Problemy i wyzwania w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego”.
Produkcja roślinna:
"Tylko położenie systemowego nacisku na produkcję roślin wysokobiałkowych w Polsce i w całej Unii Europejskiej może przynieść spodziewane efekty. Taki program musi być wdrażany w całej Europie, aby rozwiązania były skuteczne" – stwierdziła prezes Polskiej Izby Zbożowo-Paszowej Monika Piątkowska. Zwróciła uwagę, że nie da się rozpatrywać wyzwań i zagrożeń w produkcji zwierzęcej bez wzięcia pod uwagę kwestii dotyczącej produkcji roślinnej, zwłaszcza pasz.
Produkcja zwierzęca:
"Sektor drobiarski O zagrożeniach dla sektora drobiarskiego mówił prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa" – Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński. "Musimy widzieć cały łańcuch produkcyjny, a pasze są jego ważnym elementem" – stwierdził prezes Dariusz Goszczyński.
Zwrócił jednocześnie uwagę na zagrożenia, które wynikały z dostępu do europejskiego rynku produktów rolnych, w tym drobiarskich, z Ukrainy. Przypomniał, że Komisja Europejska przyznała, że zaburzenia na rynku mięsa drobiowego spowodowane zostały nieograniczonym importem z Ukrainy.
"Dlatego wskazujemy też na zagrożenia ze strony umowy z krajami Mercosur. Chcemy, aby dyskusja opierała się na liczbach, a nie emocjach – podkreślił Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa. Podniósł on również kwestie dotyczące szerzących się dezinformacji na temat produkcji zwierzęcej".
"Domagamy się wprowadzenia unijnych norm w odniesieniu do towarów importowanych z krajów trzecich na rynek europejski oraz zwiększenia kontroli granicznych dla tych produktów" – dodał prezes Dariusz Goszczyński.
Sektor wołowiny:
O zagrożeniach stojących przed sektorem wołowiny mówił członek zarządu Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny Jacek Zarzecki. Zwrócił on również uwagę na zagrożenia, które niesie podpisanie umowy UE – Mercosur.
Podkreślił, że brak wymogów, które obowiązują unijnych hodowców, sprawia, że koszty produkcji wołowiny w krajach Ameryki Południowej są o ? niższe niż w Europie.
"Unijny eksport rolny do krajów Mercosur osiąga wartość około 33-34 mln dolarów, a import z tych państw do Europy to rząd wielkości 1 mld dolarów" – poinformował Jacek Zarzecki.
Jednocześnie stwierdził, że Unia Europejska nie ma dziś planu działania dla rolnictwa.
"Potrzebny jest wręcz Plan Marshalla dla europejskiego rolnictwa, zwłaszcza dla krajów Europy Wschodniej" – dodał.
Kolejna podnoszona przez Jacka Zarzeckiego kwestia dotyczyła nierozwiązanego wciąż problemu szacowania szkód łowieckich i odszkodowań dla rolników za te szkody.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ pab/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 22.11.2024, 14:17 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |