Polityka i społeczeństwo

MRiRW: jednym głosem w obronie interesów rolników – spotkanie 5 krajów przyfrontowych (komunikat)

17.07.2023, 11:25aktualizacja: 17.07.2023, 11:27

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi:

Polska wystąpi do komisarza Unii Europejskiej do spraw handlu Valdisa Dombrovskisa o objęcie mrożonych malin i truskawek tzw. środkami zapobiegawczymi, czyli zakazem importu z Ukrainy.

14 lipca br., z inicjatywy ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa, odbyło się wideo spotkanie ministrów rolnictwa Polski, Bułgarii, Rumunii, Słowacji i Węgier w sprawie środków zapobiegawczych dotyczących importu owoców miękkich z Ukrainy.

Problem nadmiernego importu

"W 2022 roku i w pierwszych miesiącach 2023 roku import ukraińskich truskawek i malin mrożonych do Polski wzrósł bardzo znacznie. To oznacza ogromne trudności dla polskich producentów i bardzo poważne zakłócenia rynkowe. Ten problem nie występuje w pozostałych krajach naszej koalicji. Dlatego Polska zdecydowała się wystąpić do komisarza UE do spraw handlu Valdisa Dombrovskisa o objęcie mrożonych malin i truskawek tzw. środkami zapobiegawczymi, to jest zakazem importu z Ukrainy" – poinformował minister Robert Telus. Pismo w tej sprawie, podpisane przez Ministra Rozwoju i Technologii, ma zostać niebawem przekazane do Komisji Europejskiej.

Koalicja państw przyfrontowych

Minister Robert Telus podkreślił, że intensywny dialog pięciu krajów przyfrontowych, najbardziej dotkniętych zakłóceniami na rynkach wynikającymi ze wzmożonego importu produktów rolnych z Ukrainy, jest dla Polski absolutnym priorytetem.

"Zależy mi na stałej, regularnej współpracy. Musimy mówić jednym głosem w obronie interesów naszych rolników i manifestować tę jedność. To daje nam siłę, wtedy nasz głos jest słyszalny" – podkreślił minister Telus.

Spotkanie w Warszawie

19 lipca 2023 r. minister Robert Telus organizuje w Warszawie spotkanie ministrów rolnictwa Polski, Bułgarii, Rumunii, Słowacji, Węgier i Mołdawii. Jego tematem będzie sytuacja na rynkach rolnych, wynikająca z agresji Rosji na Ukrainę oraz możliwe działania na rzecz zapewnienia uczciwych warunków konkurencji dla rolników z państw członkowskich UE oraz krajów kandydujących. Na rozmowy w Warszawie został również zaproszony minister polityki rolnej i żywności Ukrainy.

kom/ mick/

Data publikacji 17.07.2023, 11:25