Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: O korzyściach jakie płyną z systemu rolnictwa ekologicznego podczas konferencji z okazji Dnia Rolnictwa Ekologicznego w UE (komunikat)

23.09.2025, 15:48aktualizacja: 23.09.2025, 15:49

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Niemal 9 proc. wzrost powierzchni upraw ekologicznych odnotowano w ubiegłym roku w porównaniu z rokiem 2023. Oznacza to, że wielu nowych producentów przystąpiło do tego systemu. Z okazji obchodzonego 23 września 2025 roku Dnia Rolnictwa Ekologicznego, w siedzibie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) odbyła się konferencja pt. „Od pola do stołu z szacunkiem do natury – razem świętujemy Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE”. W trakcie wydarzenia zaprezentowano wnioski z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023-2024”.

Konferencję rozpoczął Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS, który podkreślił znaczenie rolnictwa ekologicznego w kontekście zrównoważonego rozwoju i dbałości o przyszłość planety. W swoim wystąpieniu zauważył, że rolnictwo ekologiczne jest jednym z fundamentów polityki rolnej Unii Europejskiej, które przyczynia się do poprawy jakości środowiska, zdrowia konsumentów i wspiera zrównoważony rozwój gospodarczy, a za każdym produktem oznaczonym zielonym liściem, stoi cały system współodpowiedzialności.

Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Golba, Dyrektor Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności, w swojej wypowiedzi podkreślił rolę Inspekcji w systemie rolnictwa ekologicznego.

– System rolnictwa ekologicznego oparty jest na zaufaniu, a to zaufanie buduje w głównej mierze IJHARS, na którego barkach ciąży nadzór nad całym systemem, po to żeby konsument był pewny, że końcowy produkt faktycznie spełnia wszystkie wyśrubowane kryteria – powiedział Golba.

Następnie dyrektor Golba omówił aktualne wyzwania oraz cele związane z rozwojem rolnictwa ekologicznego oraz formy wsparcia, z których mogą skorzystać rolnicy decydujący się na prowadzenie produkcji ekologicznej. Na koniec, przedstawił również założenia kampanii informacyjno-edukacyjnej, skierowanej do konsumentów, która została dzisiaj zainaugurowana przez MRiRW.

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce

W trakcie konferencji zaprezentowano wnioski z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2023-2024”, który szczegółowo omawia sytuację w polskim sektorze rolnictwa ekologicznego. Dokument wskazuje na znaczące osiągnięcia, ale także identyfikuje obszary wymagające dalszych działań. Najważniejszym i najbardziej optymistycznym wnioskiem z przedstawianego raportu jest wzrost powierzchni upraw ekologicznych. Pomiędzy rokiem 2023 a 2024 odnotowano niemal 9 proc. wzrost, co oznacza że wielu nowych producentów przystąpiło do systemu.

Panel ekspercki: Korzyści produkcji ekologicznej

W ramach panelu eksperckiego podjęto temat „Produkcja ekologiczna – korzyści dla konsumentów, producentów i środowiska. Interdyscyplinarne spojrzenie na zagadnienie”. W dyskusji udział wzięli uznani eksperci z różnych dziedzin:

- Jan Golba, Dyrektor Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności w MRiRW, który mówił o roli rolnictwa ekologicznego w polskim sektorze rolnym oraz o dalszych perspektywach jego rozwoju.

- Prof. dr hab. Katarzyna Bączek z SGGW, która omówiła najważniejsze korzyści wynikające z ograniczenia stosowania chemicznych pestycydów i nawozów w rolnictwie.

- Artur Kosecki, przedstawiciel jednostki certyfikującej Bureau Veritas Polska, przybliżył kwestie certyfikacji i jakości produktów ekologicznych oraz omówił znaczenie jakie mają kontrole w rolnictwie ekologicznym pod kątem zgodności z przepisami.

- Dr inż. Dariusz Pomykała, Kierownik Działu Rolnictwa Ekologicznego i Programów Rolnośrodowiskowych w CDR w Brwinowie, który opowiedział jak doradcy wspierają obecnych producentów ekologicznych oraz jak można zachęcić pozostałych rolników do przejścia na uprawy ekologiczne.

- Maciej Barton, pełnomocnik zarządu ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”, który wskazał realne korzyści jakie przynosi konsumentowi zakup żywności ekologicznej.

Dzień Rolnictwa Ekologicznego

Dzień Rolnictwa Ekologicznego, który w 2025 roku odbywa się po raz kolejny na poziomie całej Unii Europejskiej, jest dniem, który ma na celu promowanie idei rolnictwa ekologicznego i zrównoważonego rozwoju. W ramach obchodów organizowane są wydarzenia, które zwracają uwagę na pozytywne aspekty związane z produkcją ekologiczną, a także kampanie edukacyjne, zarówno dla konsumentów jak i dla rolników, którzy coraz częściej wybierają ekologiczne metody upraw.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ kk/ mhr/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 23.09.2025, 15:48
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ