Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
Możliwości rozwoju stosunków dwustronnych w zakresie rolnictwa i handlu rolno-spożywczego, a także wymiana doświadczeń dotyczących zapobiegania chorobom zakaźnym zwierząt oraz ich zwalczania były przedmiotem rozmów sekretarza stanu Jacka Czerniaka i podsekretarza stanu ds. hodowli zwierząt w Departamencie Rolnictwa Republiki Filipin Constantego Palabrici.
Filipińskiemu ministrowi towarzyszył dyrektor Filipińskiego Stowarzyszenia Przetwórców Mięsa Jet Ambalada. W spotkaniu uczestniczyli także główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski oraz przedstawiciele polskiej branży mięsnej.
Możliwości likwidacji barier w handlu rolno-spożywczym
Sekretarz stanu Jacek Czerniak zaznaczył, że Filipiny to drugi po Wietnamie najważniejszy odbiorca polskich artykułów rolno-spożywczych w Azji Południowo-Wschodniej. Dlatego też, jak podkreślił, zależy nam na uznaniu przez Filipiny zasady regionalizacji w zakresie afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz polepszeniu warunków stosowania regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w oparciu o prawo Unii Europejskiej.
Wiceminister Czerniak poinformował, że jesteśmy także zainteresowani renegocjacją świadectwa weterynaryjnego dla jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych z gatunków kury domowej i indyka. Zależy nam też na uzgodnieniu świadectwa weterynaryjnego dla produktów pochodzenia zwierzęcego – mięsa wołowego i wieprzowego, mleka i produktów mlecznych, a także jaj i produktów jajecznych.
Perspektywy współpracy w sektorze rolnym
Podsekretarz stanu Constante Palabrica podkreślił, że Polska ma akredytację systemową na eksport mięsa drobiowego na rynek Filipin. Wskazał, że strona filipińska jest zainteresowania zwiększeniem importu żywności, głównie mięsa wieprzowego, jaj wylęgowych oraz mleka. Poinformował, że obecnie krajowa produkcja mleka w Filipinach zaspokaja jedynie 1 proc. zapotrzebowania. Mięso wieprzowe jest z kolei produktem, który cieszy się dużym uznaniem wśród filipińskich konsumentów.
Wiceminister Palabrica zwrócił uwagę na dobrą współpracę władz filipińskich z polską administracją i wyraził gotowość intensyfikacji prac nad uznaniem regionalizacji w zakresie ASF i polepszeniem warunków regionalizacji w odniesieniu do HPAI. Poszerzenie dostępu do polskich produktów do filipińskiego rynku pozwoliłoby rozwinąć obopólnie korzystną współpracę między przedsiębiorcami z obu krajów.
Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Filipinami
Odnotowujemy dodatnie saldo handlowe w obrotach artykułami rolno-spożywczymi z Filipinami. Eksport produktów rolno-spożywczych do tego kraju osiągnął w 2024 r. wartość 67,2 mln euro, co oznacza wzrost o ok. 64 proc. w porównaniu z 2023 r.
Największym zainteresowaniem filipińskich konsumentów cieszą się polskie produkty mleczne – mleko, śmietana, maślanka i serwatka (ok. 60 proc. wartości eksportu produktów rolno-spożywczych w 2024 r.) oraz mięso i jadalne podroby z drobiu (22 proc. wartości eksportu produktów rolno-spożywczych w 2024 r.).
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ kpr/ lm/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 20.03.2025, 17:40 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |