Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Otwarcie Laboratorium Zakładu Bezpieczeństwa Żywności - rozbudowujemy potencjał badawczy (komunikat)

23.12.2024, 17:25aktualizacja: 23.12.2024, 17:26

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski wziął dzisiaj udział w uroczystym otwarciu Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności – pierwszego tego typu obiektu finansowanego w ramach Krajowego Planu Odbudowy (KPO). Wydarzenie odbyło się w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym (IO-PIB) w Skierniewicach. To kolejny krok w kierunku zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego oraz dostępu do żywności wysokiej i gwarantowanej jakości.

Szef resortu rolnictwa zaznaczył, że Polska jest obecnie znaczącym producentem i eksporterem wysokojakościowych produktów, zarówno na rynku europejskim jak i światowym.

"Musimy pamiętać, że w dzisiejszych czasach rozwój gospodarczy to nie tylko innowacje i postęp naukowy, lecz także mechanizacja, automatyzacja i postęp. Wierzę, że nowe mury Laboratorium Zakładu Bezpieczeństwa Żywności zostaną wkrótce wypełnione badaniami" – powiedział minister Czesław Siekierski.

O obiekcie

Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności to pierwszy tego typu obiekt wchodzący w skład projektu pn. Kompleks Zielonych Laboratoriów, inwestycji powstałej w ramach (KPO) – części A2.4.1 Inwestycje w rozbudowę potencjału badawczego: budowa lub modernizacja laboratoriów nadzorowanych przez MRiRW.

"Laboratorium, finansowane w ramach KPO, odpowiada wyzwaniom czasu i w nowoczesnym wydaniu odtwarza te inwestycje, które zostały zahamowane chociażby z powodu pandemii COVID 19" – podkreślił minister Czesław Siekierski.

Zakres działalności Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności

Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności (ZBBŻ) świadczy usługi w zakresie oznaczania pozostałości środków ochrony roślin dla podmiotów zewnętrznych, m.in.:

- producentów i przetwórców żywności,

- eksporterów żywności do różnych krajów UE i innych (np. USA, Chiny, Kanada),

- importerów żywności sprowadzających towar do polskich sklepów (np. herbata, banany, rodzynki, cytrusy itp.),

- jednostek certyfikujących, np. gospodarstwa ekologiczne, w celu potwierdzenia braku niedozwolonych chemicznych pozostałości środków ochrony roślin,

- producentów środków ochrony roślin dla celów rejestracyjnych na poziomie krajowym i UE zgodnie z Dobrą Praktyką Laboratoryjną.

ZBBŻ zajmuje się również:

- kontrolą prawidłowości stosowania środków ochrony roślin w płodach rolnych na potrzeby Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz

- rozwojem i doskonaleniem metod analitycznych badania pozostałości środków ochrony roślin w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego. Projekt Kompleks Zielonych Laboratoriów

Inwestycja polega na stworzeniu kompleksu laboratoriów złożonego z dwóch zupełnie nowych obiektów badawczo-rozwojowych. Umożliwi to przeniesienie obecnie funkcjonujących akredytowanych laboratoriów ? Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności i Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich ? wraz z aparaturą i sprzętem nadającym się dalszego wykorzystania, do nowoczesnych, energooszczędnych pomieszczeń. Dodatkowo oba budynki zostaną doposażone w aparaturę, sprzęt i system LIMS (ang. Laboratory Information Management System) umożliwiający zwiększenie zakresu oferowanych usług oraz wdrażanie procedur transformacji cyfrowej. Wartość przedsięwzięcia i jednocześnie wypłaconego wsparcia wyniosła 49 500 000 zł.

Główne założenia projektu

Celem projektu jest zwiększenie jakości wyników działalności badawczo-rozwojowej o dużym potencjale komercjalizacyjnym w obszarze kluczowym dla sektora rolno-spożywczego. Przede wszystkim dotyczy to zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego oraz dostępu do żywności wysokiej jakości, wyprodukowanej w sposób zrównoważony, bez negatywnego oddziaływania rolnictwa na środowisko. IO-PIB chce zwiększyć dostępność nowoczesnej infrastruktury badawczej poprzez zapewnienie jej nowoczesności technologicznej.

Zakończenie

Na zakończenie ceremonii minister Siekierski pogratulował i podziękował wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji i realizacji inwestycji oraz wygłosił świąteczne życzenia, podkreślając znaczenie inwestycji dla rozwoju badań nad bezpieczeństwem żywności w Polsce.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ bk/ mhr/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 23.12.2024, 17:25
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ