Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
– Jednym z priorytetów naszych działań jest otwieranie kolejnych rynków zagranicznych dla polskiego mięsa i produktów mięsnych. W ostatnich latach nasze starania zaowocowały sukcesami m.in. w postaci otwarcia dla tego asortymentu rynków: filipińskiego, wietnamskiego i singapurskiego oraz postępem w negocjacjach w sprawie otwarcia rynku chińskiego i koreańskiego – powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas konferencji Polska branża mięsna w grze o Azję: Czy wykorzystamy szanse na sukces?
Sekretarzowi stanu towarzyszył dyrektor generalny ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi Bogusław Wijatyk.
Polskie mięso na azjatyckich rynkach
Wiceminister Jacek Czerniak podczas debaty Gra o wschód – czy polska branża mięsna wykorzystuje szanse na rynkach azjatyckich podkreślił, że mięso i produkty mięsne to polska specjalność i nasz najważniejszy produkt eksportowy, jeżeli chodzi o produkty rolno-spożywcze.
Sekretarz stanu poinformował, że starania resortu rolnictwa doprowadziły do otwarcia następujących azjatyckich rynków:
- filipińskiego – dla mięsa drobiowego,
- wietnamskiego – dla mięsa wołowego oraz mięsa z kaczek i gęsi,
- singapurskiego – dla mięsa wołowego.
Udało się również doprowadzić do poprawienia warunków eksportu mięsa wieprzowego na rynek singapurski.
Wiceminister Czerniak podkreślił, że na zaawansowanym etapie znajdują się także sprawy:
- wznowienia eksportu mięsa drobiowego do Chin na zasadzie regionalizacji w zakresie grypy ptaków HPAI,
- uzgodnień mających na celu rozpoczęcie eksportu mięsa wołowego do Chin,
- możliwości eksportu mięsa drobiowego na rynek koreański.
Działania resortu wspierające ekspansję polskiego mięsa w Azji
– Kluczową kwestią jest dla nas wspieranie polskich przedsiębiorców zainteresowanych tym kierunkiem – zaznaczył wiceminister Jacek Czerniak.
Sekretarz stanu poinformował, że stałą praktyką MRiRW jest przekazywanie postulatów rolnych do rozmów innych resortów - Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Ministerstwa Rozwoju i Technologii - z partnerami zagranicznymi. W odniesieniu do wybranych kierunków eksportowych zorganizowaliśmy również narady międzyresortowe.
– Wsparcie dyplomatyczne oraz wizyty wysokiego szczebla w Chinach, Republice Korei, Malezji i Filipinach oraz – ostatnio – w Wietnamie pozytywnie wpłynęły na przyspieszenie prowadzonych rozmów dostępowych dla polskich artykułów rolno-spożywczych – powiedział wiceminister Czerniak.
Import żywności z państw Mercosur – zdanie resortu rolnictwa
– Zdaniem MRiRW oferowana liberalizacja dostępu do rynku UE w niektórych sektorach idzie zbyt daleko i powoduje ryzyko wypierania eksportu polskich produktów z rynków UE przez import z krajów Mercosuru. Ryzyko takie dotyczy zwłaszcza sektora drobiowego – powiedział wiceminister Czerniak.
Sekretarz stanu podkreślił, że import żywności z krajów trzecich, w tym z Mercosuru, jest dopuszczalny tylko pod warunkiem spełnienia przez te produkty unijnych wymogów w zakresie bezpieczeństwa i jakości.
– Zapisy umowy, które dotyczą klauzuli ochronnej, tj. możliwości czasowego przywrócenia ceł w razie nadmiernego importu powodującego zakłócenia na rynku, są naszym zdaniem niewystarczające i niedostosowane do specyfiki sektora rolnego. Dlatego Rada Ministrów przyjęła 26 listopada 2024 r. uchwałę sprzeciwiającą się dotychczasowym wynikom negocjacji części handlowej umowy w obszarze rolnictwa – przypomniał wiceminister Czerniak.
Polska produkcja i eksport mięsa
Wartość eksportu mięsa i podrobów jadalnych ogółem w okresie 9 miesięcy 2024 r. wyniosła blisko 6 mld euro i stanowiła największą pozycję - 15 proc.- w wartości eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem. Dysponujemy znaczącymi nadwyżkami produkcyjnymi na rynku mięsa drobiowego i wołowego. Z tego względu poszukiwanie nowych rynków zbytu jest kwestią kluczową dla utrzymania rozwoju tych rynków i zapewnienia opłacalności produkcji.
W przypadku rynku wieprzowiny podejmowane są działania w celu odbudowy krajowej produkcji, która ucierpiała na skutek wirusa afrykańskiego pomoru świń ASF, i zwiększenia samowystarczalności.
Wysokie standardy produkcji mięsa w Polsce oraz wysoka jakość oferowanych produktów jest niewątpliwie przewagą konkurencyjną dla naszych towarów na rynkach azjatyckich.
O wydarzeniu
Konferencja Polska branża mięsna w grze o Azję: Czy wykorzystamy szanse na sukces? odbyła się 6 grudnia 2024 r. w Warszawie. Organizatorem wydarzenia jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI. W konferencji wzięli udział m.in. przedsiębiorcy i liderzy polskiej branży mięsnej oraz przedstawiciele korpusu dyplomatycznego Wietnamu, Republiki Korei i Chin.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
kom/ wbr/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 09.12.2024, 17:00 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |