Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz sekretarze stanu Jacek Czerniak oraz Michał Kołodziejczak spotkali się 24 stycznia z przedstawicielami sektora producentów trzody chlewnej oraz prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktorem Szmulewiczem, aby omówić bieżącą sytuację na rynku mięsa oraz rozmawiać na temat minimalizowania ryzyka wystąpienia pryszczycy w Polsce.
Obecni na spotkaniu przedstawiciele producentów trzody chlewnej poruszyli kilka problemów związanych aktualną sytuacją na rynku wieprzowiny.
W szczególności wskazali na fakt wystąpienia pryszczycy na terytorium Niemiec i wynikającego z tego zagrożenia zarówno dla zdrowia zwierząt w Polsce, jak i dla polskiego rynku wieprzowiny. Zwrócili również uwagę na zwiększający się napływ żywych zwierząt oraz mięsa z terytorium Niemiec, które z uwagi na wystąpienie pryszczycy nie zostanie wyeksportowane do państw trzecich. Już teraz producenci świń doświadczają trudności w zbyciu świń do rzeźni na terenie Polski, co skutkuje koniecznością dłuższego utrzymywania zwierząt w gospodarstwach. Przedstawiciele producentów trzody chlewnej wskazali również na potrzebę zintensyfikowania monitoringu przemieszczania się zwierząt oraz rozważenie wprowadzenia zakazu przywozu mięsa z terytorium Niemiec.
Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski szczegółowo omówił sytuację epizootyczną w zakresie pryszczycy w Niemczech oraz warunki prawne w zakresie zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby po jej stwierdzeniu. Zaprzeczył, że państwa członkowskie UE zamykają swoje granice dla zwierząt i towarów z Niemiec w związku z wystąpieniem choroby, jednocześnie wskazał na ostrożne podejście podmiotów sektora produkcji świń i przeżuwaczy w niektórych państwach członkowskich do zakupu zwierząt i mięsa z Niemiec, do czasu wygaszenia ogniska pryszczycy.
Podjęte działania
Główny Lekarz Weterynarii poinformował też o działaniach podjętych w celu zminimalizowania zawleczenia wirusa pryszczycy do Polski. Uwzględniają one unijne regulacje dotyczące ochrony państw członkowskich przed chorobami zakaźnymi. Do tej pory wprowadzono:
- wzmocnione kontrole przesyłek zwierząt z Niemiec wjeżdżających na terytorium Polski. Od momentu wystąpienia choroby miały miejsce tylko trzy transporty zwierząt żywych do gospodarstw w Polsce i zostały objęte szczególną kontrolą,
- dezynfekcję pojazdów przewożących zwierzęta parzystokopytne granicach z landem Brandenburgia, gdzie wystąpiło ognisko pryszczycy,
- dodatkowe środki kontroli oraz postawiono w stan gotowości służby weterynaryjne na całym terytorium kraju, w szczególności w zakładach i gospodarstwach, do których importowane są zwierzęta lub wołowina, wieprzowina czy baranina,
- dodatkowe kanały komunikacji z branżą hodowlaną i mięsną informujące o zagrożeniu i metodach ochrony przed wirusem,
- przegląd, uzupełnienie i aktualizację procedury i narzędzi związanych z wczesnym wykrywaniem choroby.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
azk/ jpn/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 28.01.2025, 13:10 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |