Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Święto polskich smaków i tradycji – zapraszamy na Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie na PGE Narodowym (komunikat)

06.09.2025, 16:18aktualizacja: 06.09.2025, 16:19

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

– Festiwal Polskiej Żywności „Kupuj świadomie” to dwa dni wspaniałej zabawy i edukacji. Dziękuję wszystkim zaangażowanym w stworzenie tego wydarzenia. Dziękuję za współpracę międzypokoleniową, za włączanie najmłodszych w aktywności, które uczą o jakości żywności i pokazują, jak przygotować najlepsze dania – powiedział minister Stefan Krajewski podczas otwarcia trzeciej odsłony tego wydarzenia.

Smaki, zapachy i barwy z każdego regionu Polski wypełnią PGE Narodowy 6 i 7 września, w godz. 10-17. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Szczegółowy program dostępny jest na stronie https://www.kupujswiadomie.gov.pl/. Zapraszamy wszystkich miłośników dobrego jedzenia i polskiej tradycji – Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to wyjątkowa okazja, by poczuć, że polska jakość smakuje najlepiej.

– Tego typu wydarzenia, to nie tylko promocja żywności, to także integrowanie działań – to współpraca lokalnych społeczności, np. kół gospodyń wiejskich, samorządu i rządu. Mamy wszyscy wspólne zadanie. Z jednej strony wyprodukować żywność, a z drugiej strony później ją przetworzyć, dobrze sprzedać, nakarmić nas wszystkich – zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe – podkreślił minister Krajewski.

Szef resortu rolnictwa zwrócił także uwagę na liczne wyzwania, jakie stoją przed branżą rolno-spożywczą. Zapewnił, że MRiRW, wraz z jednostkami podległymi i nadzorowanymi, podejmuje działania, aby tym wyzwaniom sprostać.

– Otwieramy się na świat. W najbliższym czasie będziemy mieli powołanych 9 radców rolnych. Ich zadaniem będzie podejmowanie inicjatyw, które pozwolą otwierać dla polskiej żywności nowe rynki zbytu – poinformował minister.

Festiwal jako platforma do dyskusji

Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie, to także okazja do dyskusji podczas licznych paneli i spotkań autorskich. Minister Stefan Krajewski – w czasie panelu pt. „Produkty certyfikowane i z oznaczeniami – jakość, autentyczność i bezpieczeństwo” – mówił o roli unijnych dopłat dla rolników i ich znaczeniu dla konsumentów.

– To jest jedno z ważniejszych zadań Unii Europejskiej, żeby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe i żeby przygotować takie rozwiązania, które będą nam gwarantowały, że te produkty najwyższej jakości będą powszechnie dostępne – zaznaczył Stefan Krajewski.

Uczestnicy dyskusji zauważyli, że to co determinuje wybór konsumenta, to w głównej mierze zasobność portfela.

– W tym miejscu należy powiedzieć o tym, jak duże pieniądze, chociażby z budżetu unijnego są przeznaczone na to, żeby producent mógł wyprodukować żywność najwyższej jakości. Temu służy system dopłat. Te pieniądze są po to, aby trafił do nas jak najlepszy produkt. Z drugiej strony jest konsument, który dzięki tym dopłatom zapłaci mniej za ten produkt – zauważył szef resortu rolnictwa.

Polska żywność to synonim jakości

Podczas Festiwalu na uczestników czeka blisko 120 producentów z całej Polski, którzy oferują wyroby oznaczone prestiżowymi certyfikatami jakości – od PRODUKTU POLSKIEGO, Produktu Ekologicznego, Poznaj Dobrą Żywność, QAFP czy Jakości Tradycja, po unijne systemy ochrony, takie jak Chroniona Nazwa Pochodzenia czy Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Certyfikaty i oznaczenia to gwarancja najwyższej jakości i pewności dla konsumentów, że wybierają żywność wytworzoną zgodnie z najlepszymi praktykami.

Minister Stefan Krajewski podkreślił, że polska żywność to nie tylko smak i tradycja, lecz także wysoka jakość, która znajduje uznanie wśród konsumentów. W celu informowania o oznaczeniach i systemach jakości resort rolnictwa, a także organizacje branżowe, realizują liczne kampanie informacyjne.

– Prowadzimy działania informacyjne, które mają nam konsumentom uzmysłowić, jak ważne są decyzje, które podejmujemy, wkładając poszczególne produkty do koszyka – mówił minister.

Polska żywność na stołach całego świata

Polska jest dziś jednym z liderów eksportu rolno-spożywczego w Europie. W ostatnich latach wartość sprzedaży polskiej żywności za granicę systematycznie rośnie – najczęściej trafiają do zagranicznych konsumentów mięso i jego przetwory, produkty mleczne, owoce, warzywa, pieczywo oraz słodycze.

Festiwal #KupujŚwiadomie pokazuje, że polska żywność to marka sama w sobie, rozpoznawalna i ceniona nie tylko w kraju, ale także na rynkach międzynarodowych.

Festiwal pełen atrakcji

Odwiedzający PGE Narodowy mogą korzystać z wielu stref tematycznych:

- Strefa producentów – ok. 120 wystawców z regionalnymi i lokalnymi specjałami;

- Strefa kulinarna – warsztaty, pokazy i degustacje, a także finał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”;

- Strefa wiedzy – panele dyskusyjne i prezentacje poświęcone polskiej żywności certyfikowanej, spotkania z autorami książek kulinarnych i pokaz tańca ludowego;

- Strefa warsztatów – rękodzieło (ceramika, koronki, wikliniarstwo) i atrakcje dla najmłodszych.

Kulminacyjny punkt programu – finał „Bitwy Regionów”

Jednym z najważniejszych wydarzeń Festiwalu jest finał jubileuszowej, 10. odsłony konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, w którym rywalizują Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski. To wyjątkowa okazja, aby spróbować najlepszych dań regionalnych w mistrzowskiej odsłonie i zobaczyć, jak tradycyjne receptury łączą się z nowoczesną kreatywnością. Potrawom towarzyszą prezentacje rękodzieła, haftów i regionalnych wzorów, które podkreślają autentyczność kulinarnego dziedzictwa.

Przez dekadę konkurs zyskał ogromną popularność i stał się symbolem dumy z lokalnych smaków, promując bogactwo polskiej tradycji kulinarnej.

Tradycja spotyka nowoczesność

Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie, podczas którego odwiedzający odkrywają kulinarne dziedzictwo i poznają producentów z pasją, to prawdziwe święto polskiej kuchni i okazja do spotkania z tradycją w nowoczesnym wydaniu.

Podczas wydarzenia nie brakuje degustacji, pokazów kulinarnych i warsztatów, a przede wszystkim spotkań z lokalnymi wytwórcami, którzy przyjechali do Warszawy z każdego zakątka kraju. To oni tworzą wyjątkową ofertę, dzięki której polska żywność zdobywa uznanie zarówno w kraju, jak i za granicą.

Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to przestrzeń do spotkań, rozmów i wspólnego odkrywania bogactwa polskich smaków, a tradycja kulinarna łączy się tu z nowoczesnym podejściem do produkcji żywności.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ zs/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 06.09.2025, 16:18
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ