Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
– Ogromną rolę w wykorzystaniu pełnego potencjału turystycznego odgrywa współpraca z samorządami, regionami i podległymi im jednostkami. Dzięki rozwojowi turystyki nie tylko zacieśniamy relacje międzynarodowe, lecz także budujemy odporność społeczną oraz bezpieczeństwo, również żywnościowe – powiedział podsekretarz stanu Adam Nowak podczas inauguracji trzeciej edycji Międzynarodowych Targów Turystycznych ITTF Warsaw.
Tegoroczne Targi odbywają się w dniach 20-22 listopada w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
Potencjał polskiej turystyki
Wiceminister Nowak zaznaczył, że wydarzenia promujące turystykę integrują podmioty gospodarcze, wzmacniają pozycję polskiej gospodarki a jednocześnie promują nasz kraj na arenie międzynarodowej.
– Dla resortu rolnictwa bardzo ważne jest wspieranie i promowanie lokalnej turystyki oraz produktów wytwarzanych w gospodarstwach rolnych. To ważny element wzmacniania rozpoznawalności polskiej gospodarki i turystyki – powiedział podsekretarz stanu. Zwrócił się przy tym z apelem do przedstawicieli placówek dyplomatycznych. – W promocji lokalnych polskich destynacji turystycznych drzemie ogromny, wciąż niewykorzystany, potencjał. Nasze miasta, regiony i mniejsze miejscowości potrafią zadziwić turystów krajowych i zagranicznych – podkreślił wiceminister Nowak.
Agroturystyka – wizytówka polskiej wsi
Oferta polskich gospodarstw agroturystycznych regularnie pojawia się na branżowych targach oraz wystawach, a Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) systematycznie zachęca do korzystania z ich oferty. W ramach prowadzonych działań, m.in. programu „Odpoczywaj na wsi”, resort rolnictwa aktywnie rozwija i promuje agroturystykę – zwraca uwagę na walory poszczególnych regionów oraz na lokalne przysmaki.
– To szczególny rodzaj turystyki bliskiej naturze, codzienności polskich rolników i tradycyjnej polskiej gościnności. Łączy ona tradycję z nowoczesnością i odpowiada na coraz bardziej zróżnicowane oczekiwania współczesnych turystów – podkreślił wiceminister Nowak. Przypomniał również, że kampanie MRiRW i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) promujące polską żywność, takie jak „Produkt Polski” czy „Polska Smakuje” – pokazują, że skutecznie można łączyć działania turystyczne z promocją zdrowej, smacznej i tradycyjnej żywności.
O Targach
Międzynarodowe Targi Turystyczne ITTF Warsaw odbywają się już po raz trzeci i są kierowane nie tylko do przedstawicieli branży turystycznej, lecz także do szeroko rozumianych miłośników podróży. Celem wydarzenia, w którym biorą udział krajowi i zagraniczni przedstawiciele rynku turystycznego, jest wspierania sektora szeroko pojętej turystyki. Na Targach swoją ofertę prezentują podmioty związane z organizacją, promocją turystyki oraz szeroko rozumianą branżą turystyczną i okołoturystyczną. Nowością tegorocznej edycji będzie Festiwal Podróżników Zwrotnik – szereg prelekcji, prezentacji i spotkań z podróżnikami i twórcami zajmującymi się tematyką podróżniczą. Organizatorami Targów Turystycznych ITTF Warsaw są Grupa MTP oraz Polska Izba Turystyki.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)
kom/ azk/ amac/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
| Data publikacji | 20.11.2025, 16:30 |
| Źródło informacji | MRiRW |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |