Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Wyzwania i perspektywy rozwoju branży rybnej – 11. Kongres Rybny w Sopocie (komunikat)

04.04.2025, 10:30aktualizacja: 04.04.2025, 11:05

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

Najważniejsze zagadnienia dotyczące branży rybnej w Polsce omówił sekretarz stanu Jacek Czerniak, otwierając 11. Kongres Rybny. Jest to największe, odbywające się corocznie, spotkanie przedstawicieli sektora oraz administracji i nauki. W tym roku Kongres odbył się 1-2 kwietnia w Sopocie.

Perspektywy rozwoju i wyzwania sektora

Mówiąc o perspektywach rozwoju i wyzwaniach dla branży rybnej, wiceminister Jacek Czerniak podkreślił znaczenie Funduszu Europejskiego dla Rybactwa (FER). Wiceszef resortu rolnictwa zaznaczył, że FER stanowi bardzo istotne wsparcie funkcjonowania sektora i rozwoju branży przetwórstwa rybnego. W tym kontekście wiceminister przedstawił także podstawy prawne funkcjonowania rynku rybnego oraz możliwości finansowania działań w Polsce.

Jak poinformował sekretarz stanu, polskie połowy oraz ryby pochodzące z akwakultury nie zaspokajają w pełni zapotrzebowania polskiego rynku na ryby i produkty rybne. W związku z tym ważne dla funkcjonowania rynku rybnego i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego są import surowca dla polskiej branży rybnej oraz rozwój akwakultury. Sekretarz stanu przytoczył statystyki z ostatnich lat, z których wynika, że import surowca rybnego i produktów rybnych sukcesywnie rośnie.

Wiceminister Czerniak wyraził także przekonanie, że należy kontynuować i rozszerzać wsparcie dla badań i rozwoju technologicznego, które mogą prowadzić do bardziej zaawansowanych, skutecznych i ekologicznych metod połowów oraz hodowli ryb.

Projekt „Akwakultura z pasją”

Podczas swojego wystąpienia wiceminister Czerniak przybliżył słuchaczom projekt „Akwakultura w Unii Europejskiej: z pasją dla Was”. Jak wyjaśnił, jest to kampania informacyjna, prowadzona przez Komisję Europejską we wszystkich językach UE. Celem jest zwiększenie świadomości społecznej na temat akwakultury w Unii Europejskiej. Polską ambasadorką kampanii została Anna Pyć, która zawodowo zajmuje się hodowlą pstrągów i karpi.

Przetwórstwo ryb w Polsce

Sekretarz stanu przytoczył także dane nt. przetwórstwa ryb w Polsce. Wynika z nich, że w 2023 r. produkcja wyniosła 660 tys. ton o wartości 18 mld zł. Polska umacnia swoją pozycję jednego z największych przetwórców ryb w Europie. Nasz kraj jest liderem w produkcji ryb solonych, wędzonych i suszonych (29,3 proc. produkcji UE), a także świeżych i chłodzonych filetów (22,2 proc.) oraz konserw i przetworów rybnych (16,9 proc.). Łącznie stanowi to 14,1 proc. udziału Polski w unijnym rynku. Sektor przetwórstwa rybnego w Polsce to stabilna i dynamicznie rozwijająca się branża o rosnącej rentowności, wysokim udziale w eksporcie oraz znaczącej pozycji na rynku unijnym.

Wiceminister Czerniak podkreślił, że dzięki tym wynikom polskie przetwórstwo rybne jest nie tylko fundamentem krajowej gospodarki, lecz także kluczowym elementem europejskiego rynku. Dodał, że warto kontynuować działania wspierające rozwój tego sektora, aby jeszcze bardziej umocnić naszą pozycję w Europie i na świecie.

Wpływ spożywania ryb na zdrowie człowieka

Wiceminister Jacek Czerniak przedstawił informacje nt. znaczenia spożywania ryb dla zdrowia człowieka. Jak wskazał, ryby, szczególne te morskie, to żywność prozdrowotna, bogata w niezbędne dla człowieka białko i kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Te ostatnie są produkowane tylko przez organizmy morskie i nie znajdziemy ich w żadnej innej żywności. Z tego względu produkty te są w naszej diecie niezbędne i nie do zastąpienia. Są także bardzo ważne w profilaktyce chorób układu krążenia czy obniżenia insulinooporności.

Jak podkreślił sekretarz stanu, ryby morskie są ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, kluczowe dla zapewnienia jakościowego bezpieczeństwa żywnościowego. Zauważył, że coraz więcej produktów rybnych znajduje się w grupie żywności funkcjonalnej, ukierunkowanej na poszczególne grupy konsumentów, np. dzieci, osoby z chorobami serca i układu krążenia. Polscy producenci nadążają za obecnymi preferencjami konsumentów i wytwarzają swoje wyroby z ogromną dbałością o ich jakość.

O wydarzeniu

Na Kongresie Rybnym co roku spotykają się przedstawiciele przetwórstwa rybnego, akwakultury, rybołówstwa i handlu rybnego oraz dostawców branży rybnej z przedstawicielami administracji publicznej i nauki. W tym roku odbyła się 11. edycja wydarzenia, w programie której znalazło się ponad 20 prezentacji na tematy dotyczące m.in. ekonomiki przemysłu rybnego, rynku wewnętrznego i eksportu czy innowacyjnych technologii w przetwórstwie rybnym.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ kpr/ amac/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 04.04.2025, 10:30
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ