Newsletter

Polityka i społeczeństwo

MRiRW: Zioła dla zdrowia - finał Ogólnopolskiego Konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich (komunikat)

29.11.2024, 13:40aktualizacja: 29.11.2024, 13:42

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:

"Wasza działalności to forma potwierdzenia polskości - powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas wczorajszego uroczystego finału ogólnopolskiego Konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. "Zioła dla zdrowia".

Wydarzenie odbyło się w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i było okazją do degustacji konkursowych wyrobów, podziwiania artystycznych występów uczniów z Zespołów Szkół Centrum Doradztwa Rolniczego oraz udziału w naukowych prelekcjach nt. różnorodnego zastosowania ziół. Pierwsze miejsce w Konkursie zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Natalin Aktywne Babeczki.

"Wychowałem się przy Kołach Gospodyń Wiejskich, w atmosferze pracy i poszanowania kultury ludowej. Obecnie, w świecie postępującej globalizacji, wartości i tradycje kultywowane przez Koła Gospodyń Wiejskich dają nam siłę i potwierdzają naszą tożsamość. Z ogromną radością patrzę dzisiaj na rozkwit KGW, które przypominają nam to, co w życiu każdego człowieka jest najważniejsze" - powiedział minister Siekierski.

Wsparcie dla KGW:

Minister podkreślił również, że resort rolnictwa aktywnie wspiera działalność Kół Gospodyń Wiejskich - w 2025 r. MRiRW przeznaczy na działalność kół prawie 160 mln zł, a rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi w tej sprawie już weszło w życie.

"Przypominam, że w tegorocznej kampanii dopłat dla rolników Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ARiMR przewidziała również dopłaty skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich. Do jutra można składać wnioski o tzw. bon frekwencyjny. W ramach tego wsparcia każde KGW z gminy, w której frekwencja w ubiegłorocznych wyborach parlamentarnych wyniosła co najmniej 60 proc., jeszcze w tym roku otrzyma wsparcie w wysokości 5 tys. zł." - podkreślił minister Czesław Siekierski.

Cel konkursu:

Ideą konkursu jest promowanie wiedzy z zakresu nowoczesnego ziołolecznictwa, kultywowanie regionalnych tradycji związanych z uprawą i wykorzystaniem ziół, promowanie i wspieranie kół gospodyń wiejskich oraz aktywizacja i integracja społeczności na obszarach wiejskich.

Zioła dla Zdrowia:

Do finału Konkursu zakwalifikowało się 16 Kół Gospodyń Wiejskich wyłonionych na drodze eliminacji wojewódzkich. Podczas dzisiejszego, ostatniego etapu Konkursu przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentowały efekty pracy nie tylko swojej, lecz także całego lokalnego środowiska - mieszkańców wsi zainteresowanych ziołolecznictwem, dzieci i młodzieży, którzy aktywnie uczestniczyli w całym procesie.

"W czasach, kiedy chemia wdziera się wszędzie - do potraw, lekarstw, ubrań i atmosfery, zanieczyszcza glebę i powietrze - dzisiejsze wydarzenie jest szczególnie ważne. Zioła nadają smak, kolor i aromat potrawom, nalewkom i naparom. W ten sposób oddają nam to co najcenniejsze - samo zdrowie" - dodał szef resortu rolnictwa i pogratulował wszystkim uczestniczkom i uczestnikom Konkursu.

Jury przyznało pierwsze miejsce Kołu Gospodyń Wiejskich Natalin Aktywne Babeczki.

Jury konkursowe:

W Jury finałowym konkursu zasiadło grono naukowców i fachowców z zakresu zielarstwa:

- dr n. biol. inż. Małgorzata Gorzel, prof. Akademii Nauk stosowanych Wincentego Pola w Lublinie

- dr hab. n. roln. inż. Anna Kiełtyka-Dadasiewicz, prof. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

- prof. dr hab. n. med. Marcin Ożarowski, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich

- prof. dr hab. n. farm. Renata Nowak, Uniwersytet Medyczny w Lublinie.

O konkursie Zioła dla zdrowia:

Konkurs był skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń osób z terenów wiejskich, których statutowym celem działania jest m.in. pielęgnowanie lokalnych tradycji, rozwój lokalnych społeczności i lokalnej kultury. Zadaniem uczestników konkursu było wyhodowanie zielarskiego ogródka i sporządzenie zielarskich wyrobów - przetworów, herbatek, naparów, nalewek oraz potraw, a następnie sporządzenie sprawozdania z wykonanej pracy - zarówno w formie pisemnej, jak i fotorelacji.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ pab/ ktl/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 29.11.2024, 13:40
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ