Polityka i społeczeństwo

MRPiPS nt. polityki społecznej na Podlasiu (komunikat)

02.10.2018, 21:45aktualizacja: 02.10.2018, 21:45

- MRPiPS informuje:

Blisko 70 proc. dzieci z województwa podlaskiego, do których trafiają pieniądze z programu „Rodzina 500+”, mieszka w gminach wiejskich. W sumie wsparcie trafia do 122 tys. dzieci z Podlasia. Do 21 września z rządowego programu „Dobry Start” wypłacono już 35,4 mln zł na 118,7 wyprawek szkolnych. To tylko niektóre z elementów polityki społecznej realizowanej w tym regionie.

68 proc. dzieci ze świadczeniem 500+ mieszka na wsi

Sondaże i statystyki nie pozostawiają złudzeń – Polacy popierają program „Rodzina 500 +” i chętnie z niego korzystają. Dzięki temu wiele dzieci mogło po raz pierwszy wyjechać na wakacje, a rodzice nie drżą na wieść, że do kina wchodzi nowa bajka czy film przygodowy, a któraś koleżanka z klasy ma urodziny. Łatwiej jest im zmieścić w domowym budżecie takie nadprogramowe wydatki.

W I półroczu 2018 r. w województwie podlaskim pieniądze z programu „Rodzina 500 +” trafiły do 76,8 tys. rodzin – to realne wsparcie dla 122 tys. dzieci (68% z nich zamieszkuje gminy wiejskie). Od początku trwania programu na Podlasie trafiło 1 916 083 517 zł. Nowy rok szkolny i „Dobry start”

Nowy plecak, bo poprzedni już się wysłużył, piórnik, strój na zajęcia sportowe, nowe tenisówki, nie wspominając o zeszytach, kolorowych długopisach i innych podobnych rzeczach – nowy rok szkolny to ogromny wydatek. By odciążyć rodziców w tym okresie powstał rządowy program „Dobry start”.

Wnioski o wypłatę 300 zł na wyprawkę szkolną dla dziecka w ramach programu można było składać online już od 1 lipca. Łącznie do 24 września br. w województwie podlaskim złożono 85 tys. takich wniosków (54 proc. online). Z najnowszych danych wynika, że rozpatrzono ponad 83,6 tys. wniosków i przyznano prawie 124 tys. świadczeń. Do tej pory wypłacono ich już 118,7 tys. na łączną kwotę 35,4 mln zł.

Uwaga, wnioski o świadczenie można składać tylko do 30 listopada – złożenie wniosku po tym terminie nie daje szansy na otrzymanie świadczenia.

Więcej żłobków i klubów dla maluchów

„A co, jeśli w żadnym żłobku nie znajdzie się miejsce dla mojego maleństwa? Nie będę mógł wrócić do pracy?” – świeżo upieczeni rodzice często zadają sobie to pytanie. Problem szczególnie widoczny jest w mniejszych miejscowościach. Odpowiedzią na zmartwienia rodziców jest wspieranie rozwoju instytucji opieki nad dziećmi do lat 3. Łączna kwota przeznaczona na realizację programu „Maluch +” 2018 w województwie podlaskim wynosi 13,7 mln zł.

W porównaniu do roku 2015, liczba placówek opieki nad dziećmi do lat 3 w województwie podlaskim wzrośnie o 46 – z 68 do 114 w 2018 r. (dane szacunkowe na koniec 2018 r.). Takie placówki powstały w 2016 r. w Suwałkach, Sokółce i Choroszczy, a w 2017 r. w Siemiatyczach. Liczba miejsc opieki nad maluchami wzrośnie natomiast o 1 567 – z 2 341 w 2015 r. do 3 908 w 2018 r. (dane szacunkowe).

Rodziny wielodzietne płacą mniej

Z najnowszych statystyk wynika, że w województwie kujawsko-pomorskim liczba osób posiadających przynajmniej jedną zamówioną Kartę Dużej Rodziny wynosi obecnie ponad 110 tys. W 2015 r. liczba ta wynosiła niewiele ponad 41,5 tys., wzrost jest więc znaczący. Łącznie co najmniej jedną zamówioną kartę posiada 20,5 tys. rodzin w tym regionie. We wrześniu br. Kartę Dużej Rodziny w województwie kujawsko-pomorskim wspierało 270 partnerów, a ze zniżek można było skorzystać w 1216 miejscach.

Aktywność również w starszym wieku

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zapomina jednak o osobach starszych, czego efektem jest Program Wieloletni „Senior +” na lata 2015-2020. Jego celem jest zwiększenie aktywnego uczestnictwa seniorów w życiu społecznym poprzez wspieranie tworzenia i prowadzenia dziennych domów i klubów (uproszczona forma dziennych domów pobytu) „Senior +”.

W 2018 r. na realizację programu „Senior +” w województwie podlaskim przekazano 2,4 mln zł. W 2015 r. było to 0,4 mln zł (w 2015 r. środki przeznaczone były wyłącznie na uruchomienie placówek, a w latach późniejszych na ich uruchamianie i działalność).

Dzisiaj w województwie podlaskim z rządowego programu „Senior +” korzysta 475 seniorów. W 2018 r. liczba miejsc ma wzrosnąć 490 w 22 placówkach (w większości klubach). To wzrost o 440 miejsc w porównaniu z rokiem 2015. Wówczas na Podlasiu funkcjonowały zaledwie 2 instytucje tego typu.

„Opieka 75 +” na Podlasiu

Nie każdy senior jest jednak tak aktywny i samodzielny. To do takich osób starszych kierowany jest program „Opieka 75+”. Wspiera on finansowo samorządy gminne w realizacji usług opiekuńczych u osób w wieku 75 lat i więcej. W województwie podlaskim w programie uczestniczy 12 gmin, a dofinansowanie wyniesie łącznie blisko 72 tys. zł.

kom/ nmk/ wus/

Data publikacji 02.10.2018, 21:45