Polityka i społeczeństwo

MS: konferencja prasowa prokuratora generalnego Zbigniewa Ziobro (komunikat)

10.03.2016, 21:18aktualizacja: 10.03.2016, 21:18

- MS informuje:

Prokurator Generalny Zbigniew Ziobro na dzisiejszej konferencji prasowej odniósł się do zawiadomień o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z publikacją portalu wPolityce.pl w dniu 9 marca 2016 roku dotyczącą pracy nad treścią stanowiska sędziów Trybunału Konstytucyjnego.

Uważam, że sprawa jest na tyle poważna i doniosła, że zawiadomienia te, które zostały zapowiedziane, a niektóre już złożone mają bardzo poważne podstawy w faktach, które zaszły, które są publiczne znane. (…) Dlatego w interesie autorytetu Trybunału Konstytucyjnego i polskiego wymiaru sprawiedliwości zdecydowałem się jako Prokurator Generalny polecić wszcząć śledztwo Prokuraturze Okręgowej w Warszawie, by wyjaśnić wszystkie okoliczności sprawy wycieku stanowiska Trybunału Konstytucyjnego – mówił Prokurator Generalny Zbigniew Ziobro.

Ponadto Prokurator Generalny podkreślił, iż rzetelne śledztwo będzie miało na celu zweryfikowanie i wykluczenie bądź potwierdzenie każdego z wątków podniesionych w zawiadomieniach.

Podczas konferencji Prokurator Generalny odniósł się do słów sędziego Trybunału Konstytucyjnego Stanisława Biernata, który stwierdził, że przygotowanie stanowiska składu orzekającego przed przeprowadzaniem rozprawy jest powszechną praktyką w polskich sądach. Stwierdził, że opinia taka jest mu obca, a wyrok przez sądy winien być wynikiem tajnej narady sędziowskiej po przeprowadzeniu rozprawy. Przywołał także opinię sędziego Sądu Najwyższego Wiesława Kozielewicza wyrażoną w dzienniku Rzeczpospolita, w której sędzia stwierdził „Wyrok musi być efektem tajnej narady sędziów po rozprawie. Nie spotkałem przypadku, aby był przygotowany projekt rozstrzygnięcia”.

Według Prokuratora Generalnego wyjaśnienia wymagają następujące zagadnienia:

1. W jakich okolicznościach tekst stanowiska Trybunału Konstytucyjnego znalazł się w powszechnym obiegu oraz kto jest temu winien.

2. Miejsce powstania tekstu oraz ustalenie faktycznego autora.

3. Ustalenie czy treść stanowiska Trybunału Konstytucyjnego – jak twierdzą dziennikarze portalu wPolityce.pl – była przedmiotem uzgodnień między sędziami Trybunału a politykami Platformy Obywatelskiej lub innymi osobami.

4. Ustalenie czy politycy albo jakiekolwiek inne osoby wywierały w tej sprawie presję na sędziów Trybunału Konstytucyjnego i czy obiecywały sędziom jakieś korzyści.

kom/ pd/

Data publikacji 10.03.2016, 21:18