Polityka i społeczeństwo

MSWiA: 70 dni funkcjonowania strefy buforowej - 70 proc. mniej prób nielegalnego przekroczenia granicy polsko-białoruskiej (komunikat)

21.08.2024, 13:09aktualizacja: 21.08.2024, 13:10

- Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji informuje:

- 70 dni funkcjonowania strefy buforowej na granicy z Białorusią:

Od 13 czerwca br. na granicy polsko-białoruskiej obowiązuje strefa buforowa. Straż Graniczna, Policja oraz żołnierze Wojska Polskiego dbają o to, by granica była bezpieczna. Dzięki wprowadzeniu strefy buforowej liczba prób nielegalnego przekroczenia granicy polsko-białoruskiej spadła o prawie 70 proc.

Po 70 dniach obowiązywania strefy buforowej liczba prób nielegalnego przekraczania granicy zdecydowanie spadła w porównaniu z tym samym okresem sprzed obowiązywania strefy. Od 13 czerwca do 20 sierpnia br. odnotowano 4 276 takich prób. Dla porównania przed wprowadzeniem strefy w podobnym okresie czasu (od 5 kwietnia 2024 r. do 12 czerwca 2024 r.) ujawniono ponad 13 675 takie próby.

Od początku funkcjonowania strefy buforowej zatrzymano 248 kurierów, przemycających nielegalnie migrantów - na samej granicy polsko-białoruskiej aż 230.

- Policja i żołnierze WP wspierają Straż Graniczną:

W Podlaskim Oddziale SG służbę pełni ponad 2 tys. funkcjonariuszy. Do ochrony polsko-białoruskiego odcinka granicy państwowej delegowani są również funkcjonariusze z innych oddziałów, szkoły i ośrodków szkolenia Straży Granicznej. Także Policja i wojsko są zaangażowane we wsparcie Straży Granicznej przy ochranianiu wschodniej granicy naszego kraju.

Na znaczny spadek prób nielegalnego przekroczenia granicy wpłynęła obecność na miejscu policyjnych sił prewencyjnych. W zabezpieczenie wschodniej granicy Polski z Republiką Białorusi zaangażowanych było od 13 czerwca br. ponad 17 tys. policjantów. Funkcjonariusze prowadzą liczne szkolenia dla Straży Granicznej i żołnierzy z zakresu działania pododdziałów zwartych.

Służbę na obszarze przy granicy z Białorusią pełni obecnie około 5,5 tys. żołnierzy. W skali całej operacji Bezpieczne Podlasie, która rozpoczęła się 1 sierpnia br., służyło rotacyjnie 17 tys. żołnierzy.

W działaniach uczestniczą jednostki 18. Dywizji Zmechanizowanej, Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych, Żandarmerii Wojskowej, Wojsk Obrony Terytorialnej i Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. Wojsko jest również przygotowane do tego, by w każdej chwili udzielić niezbędnego wsparcia Straży Granicznej i Policji.

- Zabezpieczenie granicy polsko-białoruskiej:

Straż Graniczna wydała jak dotąd 148 zgód na przebywanie w strefie buforowej, w tym 97 to zgody wydane mediom. Najwięcej zgód dotyczyło Białowieży - 62 oraz Dubicz Cerkiewnych - 38. W Czeremsze wydano 29 przepustek, w Narewce 19.

Strefa buforowa została wprowadzona 13 czerwca br. na ok. 60 km polsko-białoruskiej granicy w województwie podlaskim, w powiecie hajnowskim. Obowiązuje w niej zakaz przebywania. Ustanowiona została na 90 dni na podstawie rozporządzenia MSWiA. Na ponad 40 km nie wolno przebywać w pasie o szerokości 200 metrów od linii granicy, na 16 km pas ma ok. 2 km szerokości. Obszar strefy objętej zakazem nie obejmuje miejscowości i szlaków turystycznych.

Na 186 km granicy z Białorusią stoi - zbudowana w 2022 r. - stalowa zapora o wysokości 5,5 m. Jest głównym elementem zabezpieczenia tej granicy przed nielegalną migracją. Uzupełnia ją działająca na 206 km tzw. bariera elektroniczna, czyli system kamer i czujników. Straż Graniczna podpisała umowy na wzmocnienie zarówno stalowej zapory, jak i dodatkowe kamery i oświetlenie na zaporze elektronicznej.

pab/ jpn/

Data publikacji 21.08.2024, 13:09