Polityka i społeczeństwo

MSWiA: na miejscu karambolu nie ma już rannych. Służby pracują nad udrożnieniem autostrady (komunikat)

26.01.2017, 13:54aktualizacja: 26.01.2017, 13:54

- MSWiA informuje:

Zbigniew Rau, wojewoda łódzki, poinformował ministra Mariusza Błaszczaka, że na miejscu karambolu nie ma już osób rannych. Aktualnie policjanci prowadzą oględziny miejsca zdarzenia i pojazdów, które uczestniczyły w karambolu. Dla kierowców uszkodzonych samochodów służby udostępniły trzy namioty, w których zapewnione są ciepłe napoje.

Szef MSWiA Mariusz Błaszczak jest w stałym kontakcie zarówno z wojewodą łódzkim, jak i komendantami wojewódzkimi Policji i Państwowej Straży Pożarnej. Z informacji przekazanych przez służby wynika, że ranne zostały 24 osoby. Wszystkie zostały już przewiezione do szpitali.

Aktualnie policjanci prowadzą oględziny miejsca zdarzenia i pojazdów, które uczestniczyły w karambolu. Dopiero po policyjnych oględzinach, pojazdy będą mogły zostać usunięte z autostrady. W zdarzeniu brały udział również samochody ciężarowe, dlatego do ich usunięcia potrzebny będzie ciężki sprzęt. Po usunięciu pojazdów, służby będą mogły przystąpić do oczyszczania autostrady z części samochodów i płynów eksploatacyjnych.

Za miejscem karambolu utworzył się duży korek. W związku z tym służby zdemontowały bramki awaryjne na autostradzie, tak aby samochody, które były sprawne, mogły swobodnie zawrócić i zjechać z trasy.

Do dyspozycji pasażerów, którzy nie odnieśli żadnych obrażeń, jest również pobliska Szkoła Podstawowa w Grabicy. Dowozi ich tam podstawiony autobus.

Przypominamy, że autostrada A1 jest zablokowana w obu kierunkach. Policjanci wyznaczają objazdy i informują kierowców, że autostrada będzie nieprzejezdna przez wiele godzin. W akcję są zaangażowani policjanci z trzech województw: łódzkiego, śląskiego i mazowieckiego. W akcji uczestniczy również policyjny śmigłowiec.

Do karambolu na autostradzie A1 doszło w obu kierunkach. Około godz. 8:40 w miejscowości Moszczenica (pow. piotrkowski) na trasie w kierunku Łodzi, zderzyło się około 40 samochodów osobowych i ciężarówek. Później na tym samym odcinku autostrady w miejscowości Wola Bykowska w kierunku Częstochowy również doszło do zderzenia około 30 kolejnych samochodów.

kom/ tnt/

Data publikacji 26.01.2017, 13:54