Polityka i społeczeństwo

MSWiA: służby będą dbać o bezpieczeństwo uczestników Pol’and’Rock Festival (komunikat)

01.08.2018, 17:41aktualizacja: 01.08.2018, 17:41

- MSWiA informuje:

Policjanci i strażacy będą dbać o bezpieczeństwo uczestników festiwalu Pol’and’Rock, który odbędzie się w najbliższy weekend w Kostrzynie nad Odrą. Przygotowania do zabezpieczenia imprezy przez służby trwają od kilku miesięcy. Policjanci i strażacy pozostają do dyspozycji festiwalowiczów – odpowiedzą na każdy apel o pomoc i uwagę dotyczącą bezpieczeństwa.

Funkcjonariusze są w stałym kontakcie z organizatorami festiwalu i lokalnymi władzami. Policjanci dbać będą nie tylko o bezpieczeństwo uczestników, ale także wszystkich mieszkańców Kostrzyna, 24 godziny na dobę. Strażacy interweniować będą m.in. w przypadku pożarów oraz innych zdarzeń groźnych dla zdrowia i życia.

Policja i straż pożarna prosi o czujność podczas zabawy i dbanie nie tylko o bezpieczeństwo swoje, ale także pozostałych uczestników festiwalu. Policjanci proszą też o współpracę z organizatorami, stosowanie się do poleceń porządkowych i przestrzeganie regulaminu imprezy. Przypominamy też, że od 30 lipca do 8 sierpnia obowiązywał będzie zakaz lotów nad miejscem, w którym odbywał się będzie Pol’and’Rock. Nie będzie więc można korzystać m.in. z dronów i motolotni. Będą mogły być natomiast wykonywane m.in. loty ratownicze.

Meteorolodzy zapowiadają, że w ciągu kolejnych dni temperatura powietrza na terenie festiwalu może wynosić 30 stopni. Dlatego służby przypominają, aby w tym czasie unikać przebywania na pełnym słońcu i pić duże ilości płynów. Policjanci i strażacy apelują, aby zgłaszać niebezpieczne sytuacje, których jesteśmy świadkami - właściwa reakcja może uratować komuś życie.

kom/ tnt/ mhr/

Data publikacji 01.08.2018, 17:41