Polityka i społeczeństwo

MSWiA: Strażacy usuwali skutki nawałnic (komunikat)

08.08.2019, 12:22aktualizacja: 08.08.2019, 12:22

MSWiA informuje:

Prawie 500 razy interweniowali strażacy w związku z intensywnymi burzami, które w ciągu ostatniej doby przeszły nad Polską. Największą liczbę zdarzeń, przy których niezbędna była pomoc strażaków, odnotowano w województwach podkarpackim, małopolskim i na Pomorzu Zachodnim.

Działania strażaków polegały głównie na usuwaniu połamanych drzew, które blokowały drogi i tory kolejowe. Konieczne było też wypompowywanie wody z zalanych piwnic. W województwie mazowieckim podczas jednego z wyjazdów ranny został strażak OSP.

Nawałnice uszkodziły 46 budynków. Aktualnie 2,6 tysiąca odbiorców nie ma prądu. Liczba ta systematycznie się zmniejsza, ponieważ służby energetyczne na bieżąco usuwają awarie.

Kolejne ostrzeżenia

Z danych Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej wynika, że dziś obowiązują ostrzeżenia pierwszego stopnia przed burzami z gradem w województwach: podkarpackim, lubelskim oraz części Mazowsza. Intensywnego deszczu i burz mogą spodziewać się mieszkańcy Pomorza, Warmii i Mazur, Suwalszczyzny oraz województwa kujawsko-pomorskiego.

Wydane zostało też ostrzeżenie hydrologiczne drugiego stopnia dla Opolszczyzny i Śląska. Na tych terenach mogą podnieść się poziomy rzek z uwagi na ulewne deszcze. Wzrosty stanów wody i przekroczenia stanów ostrzegawczych możliwe są też w Sudetach. Z kolei ostrzeżenie hydrologiczne pierwszego stopnia obowiązuje w województwach: pomorskim, warmińsko-mazurskim, łódzkim, świętokrzyskim, podkarpackim i małopolskim.

Pamiętaj o podstawowych zasadach

Wiedząc, że prognozowane są burze, z parapetów i balkonów należy usunąć przedmioty, które porwane przez wiatr mogą stanowić zagrożenie dla przechodniów. Trzeba też zamknąć okna oraz drzwi, a jeżeli istnieje taka potrzeba dodatkowo je zabezpieczyć. Nie chowajmy się przed nawałnicą pod drzewami. Jeśli nie musimy, nie wychodźmy z domu.

Nie parkujmy samochodów pod drzewami oraz słupami trakcji energetycznej. Zachowajmy również ostrożność przy wyjeździe z osłoniętej drogi na otwartą przestrzeń. W związku z tym, że nawałnice mogą wystąpić na terenach górskich, należy dostosować plany wyjść do aktualnej sytuacji pogodowej. Warto pamiętać, że w czasie burz szczególnie niebezpieczne jest przebywanie na graniach, na szlakach wyposażonych w sztuczne ułatwienia (łańcuchy, klamry).

Jeśli zauważymy niebezpieczną sytuację zagrażającą życiu lub zdrowiu powinniśmy natychmiast zadzwonić na numer alarmowy 112. Właściwa reakcja może uratować komuś życie.

Warto pamiętać o zainstalowaniu w swoim smartfonie aplikacji Regionalny System Ostrzegania. Dzięki niej otrzymamy komunikaty o zagrożeniach pojawiających się na obszarze, na którym przebywamy. RSO ostrzeże nas m.in. przed burzami z gradem i silnym wiatrem. Bezpłatną aplikację RSO można pobrać za darmo w sklepach z aplikacjami na poszczególne platformy (Google Play, Apple App Store, Windows Phone Store).

kom/ plp/ aj/

Data publikacji 08.08.2019, 12:22