Polityka i społeczeństwo

MSWiA: Strażacy walczą ze skutkami huraganowych wiatrów (komunikat)

11.02.2020, 10:47aktualizacja: 11.02.2020, 10:47

- MSWiA informuje:

Od niedzieli (9 lutego br.) strażacy w związku z gwałtownymi wichurami, które przechodzą nad Polską interweniowali blisko 5 tysięcy razy.

W całym kraju 12 osób zostało rannych, a trzy zginęły. Minister Mariusz Kamiński na bieżąco przekazuje premierowi Mateuszowi Morawieckiemu informacje o działaniach służb.

Najwięcej interwencji strażaków zanotowano w województwie podkarpackim, dolnośląskim i małopolskim. W działaniach w całym kraju do tej pory uczestniczyło ponad 25 tysięcy funkcjonariuszy z PSP i druhów z OSP.

Wiatr uszkodził ponad 800 budynków, w tym 607 mieszkalnych. Najwięcej zabudowań ucierpiało w województwie podkarpackim. Z danych Rządowego Centrum Bezpieczeństwa wynika, że 6,6 tysiąca odbiorców pozbawionych jest prądu. Liczba ta systematycznie się zmniejsza, ponieważ służby energetyczne na bieżąco usuwają skutki awarii.

Do tragicznego zdarzenia doszło w Bukowinie Tatrzańskiej. Porywisty wiatr zerwał dach z wypożyczalni sprzętu narciarskiego. Konstrukcja spadła na cztery osoby. Trzy z nich zmarły, a jedna jest ranna. Ofiary to 15-latka, 21-latka i ich 52-letnia matka. Policja pod nadzorem prokuratury wyjaśnia okoliczności wypadku.

Służby podległe MSWiA są gotowe do podejmowania działań związanych z usuwaniem skutków silnego wiatru. Do dyspozycji są zarówno funkcjonariusze PSP, jaki i druhowie OSP. Strażacy mają niezbędny sprzęt, który umożliwia szybkie udzielenie niezbędnej pomocy.

kom/ sic/ mark/

Data publikacji 11.02.2020, 10:47