Polityka i społeczeństwo

MSWiA: szef MSWiA pozostaje w kontakcie ze służbami pomagającymi poszkodowanym w nawałnicach (komunikat)

16.08.2017, 13:22aktualizacja: 16.08.2017, 13:22

- MSWiA informuje:

Nieprawdziwe są informacje podawane przez niektóre media, jakoby służby podległe Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji nie pomogły poszkodowanym w nawałnicach, które przeszły nad Polską. Nie jest również prawdą, że szef MSWiA przebywał w tym czasie na urlopie.

Już w sobotę szef MSWiA odebrał meldunki od komendantów wojewódzkich PSP oraz wojewodów z sześciu województw, które najbardziej ucierpiały podczas nawałnic m.in. pomorskiego, kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego. Był także w stałym kontakcie z premier Beatą Szydło. Tego samego dnia w akcje na terenie całego kraju zaangażowanych było 18 tys. strażaków i 4 tys. samochodów ratowniczo-gaśniczych – strażacy tylko w sobotę interweniowali 10 tys. razy. Służby nadzorowane przez MSWiA prowadziły akcje w kolejnych dniach.

W poniedziałek, będąc w stałym kontakcie z wojewodami, minister Mariusz Błaszczak podpisał decyzję o przekazaniu środków dla poszkodowanych. Łączna kwota, która zostanie wypłacona to prawie 31 mln zł.

We wtorek, 15 sierpnia, minister Mariusz Błaszczak odebrał kolejne meldunki od wojewodów i komendantów PSP z pięciu województw, a także udał się do województwa kujawsko-pomorskiego, które walczyło ze skutkami nawałnic. Szef MSWiA, wraz z wiceszefem MON Bartoszem Kownackim i wojewodą Mikołajem Bogdanowiczem odwiedzili tereny najbardziej dotknięte przez kataklizm. Minister Mariusz Błaszczak był m.in. w miejscowościach Sitowiec, Dziedzinek, Mąkowarsko, Pruszcz, Bagienica, Mała Klonia i Wielka Klonia. O godz. 18:00 w budynku Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy odbyło się trzecie spotkanie sztabu kryzysowego z udziałem m.in. ministra Błaszczaka i wiceszefa MON.

Dziś (16 sierpnia) szef MSWiA udał się do woj. wielkopolskiego. O 12:00 w Urzędzie Wojewódzkim w Poznaniu spotka się z samorządowcami z gmin dotkniętych nawałnicami, natomiast o godz. 14:00 w Gnieźnie zaplanowane jest spotkanie z rodzinami poszkodowanymi w nawałnicach.

Zarzuty o braku reakcji służb podległych MSWiA na skutki nawałnic są bezpodstawne – funkcjonariusze byli na miejscu bezpośrednio po tragicznych wydarzeniach, a działania zostały podjęte niezwłocznie. Decyzje o podjęciu działań w danym miejscu i czasie były podejmowane bezpośrednio przez komendantów służb. Zadaniem ministra jest nadzorowanie tych prac, a nie prowadzenie akcji.

Od 10 sierpnia strażacy w całej Polsce interweniowali 21 311 razy przy usuwaniu skutków burz. W działaniach ratowniczych wzięło udział łącznie 73 336 strażaków Państwowej Straży Pożarnej i Ochotniczych Straży Pożarnych, którzy korzystali z 16 579 pojazdów pożarniczych. Oprócz strażaków z województw dotkniętych nawałnicami, w usuwaniu skutków uczestniczą też strażacy z innych województw m.in. warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, zachodniopomorskiego, łódzkiego i lubuskiego oraz słuchacze szkół pożarniczych, Szkoły Głównej Służby Pożarniczej z Warszawy oraz Szkoły Podoficerskiej PSP z Bydgoszczy.

Złą wolą jest powielanie nieprawdziwych informacji o braku reakcji ze strony ministra Mariusza Błaszczaka i jego nieobecności. Wszyscy dziennikarze byli zapraszani i informowani o odprawach szefa MSWiA, podczas których komendanci i wojewodowie składali meldunki o sytuacji w miejscach najbardziej poszkodowanych przez nawałnice. Dziennikarze uczestniczyli również w briefingach, które odbywały się po odprawach.

kom/ kka/

Data publikacji 16.08.2017, 13:22