Polityka i społeczeństwo

MSWiA ws. burz przechodzących nad Polską (komunikat)

21.06.2018, 20:20aktualizacja: 21.06.2018, 20:20

- MSWiA informuje:

Nad Polską aktualnie przechodzi front burzowy. Pomiędzy godziną 19 a 22 intensywnych opadów deszczu i gwałtownych porywów wiatru należy spodziewać się na terenie województw: mazowieckiego, opolskiego, łódzkiego, lubelskiego, podkarpackiego, małopolskiego i warmińsko-mazurskiego.

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji i służby apelują o ostrożność i rozwagę. Pamiętajmy o podstawowych zasadach postępowania w przypadku wystąpienia burz i nawałnic. Gdy zostaniemy zaskoczeni przez burzę należy schronić się w najbliższym budynku. Nie należy również szukać schronienia pod drzewami, czy lekkimi konstrukcjami, takimi jak wiaty przystankowe, gdyż mogą one zostać porwane przez wiatr. Jadąc samochodem podczas burzy, warto zjechać na pobocze lub na parking. Powinniśmy także unikać parkowania samochodów pod drzewami.

Trwa Mundial i w wielu miastach organizowane są również specjalne strefy, w których kibice wspólnie oglądają mecze. MSWiA zaleca organizatorom stref kibica, aby w związku z przechodzącym frontem burzowym wzięli pod uwagę bezpieczeństwo osób przebywających w tych miejscach.

kom/ agzi/ ewes/

Data publikacji 21.06.2018, 20:20