Polityka i społeczeństwo

MSZ: ambasador Japonii z wizytą pożegnalną u ministra Waszczykowskiego (komunikat)

01.02.2016, 19:31aktualizacja: 01.02.2016, 19:31

- MSZ informuje:

Minister Witold Waszczykowski spotkał dzisiaj z kończącym misję dyplomatyczną w Polsce ambasadorem Japonii Makato Yamanaką. Minister pogratulował ambasadorowi ponad czteroletniej owocnej misji.

Podczas spotkania szef polskiej dyplomacji zauważył, że podczas mijającej kadencji ambasadora Makato Yamanaty stosunki polsko-japońskie rozwijały się intensywnie.

W 2019 r., gdy będziemy obchodzić 100-lecie dwustronnych kontaktów, będą więc powody do świętowania – podkreślił minister Witold Waszczykowski.

Ostatnie lata przyniosły dalszy napływ japońskich inwestycji do naszego kraju. Odbyły się także spotkania bilateralne na wysokim szczeblu, w tym wizyta premiera Shinzo Abe w Warszawie w 2013 r.

W mijających miesiącach szczególne znaczenie miało podniesienie stosunków do poziomu partnerstwa strategicznego oraz uruchomienie przez LOT bezpośredniego połączenia lotniczego Warszawa-Tokio w styczniu 2016 r. Oba wydarzenia, w których swój udział miał również ambasador Yamanaka, każą patrzeć z optymizmem na rozwój naszych stosunków w przyszłości.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 01.02.2016, 19:31