Polityka i społeczeństwo

MSZ: inauguracja zajęć w Akademii Dyplomatycznej MSZ (komunikat)

01.02.2017, 16:52aktualizacja: 01.02.2017, 16:52

- MSZ informuje:

– Zawód dyplomaty to nie tylko jedna z szacownych profesji – to bardziej styl życia, który wybieramy dla siebie i dla swoich najbliższych. Służba zagraniczna to przede wszystkim wielce zaszczytny rodzaj służby Polsce – podkreślił minister Witold Waszczykowski podczas uroczystej inauguracji aplikacji dyplomatyczno-konsularnej w Akademii Dyplomatycznej, która odbyła się dziś w Warszawie.

– Akademia Dyplomatyczna została powołana do życia w obecnej formie po przeanalizowaniu dotychczasowych form kształcenia kadr na potrzeby zadań resortu spraw zagranicznych. Jestem przekonany, że przyjęte rozwiązanie pozwoli na kontynuację najlepszych tradycji oraz doświadczeń w szkoleniu polskich dyplomatów – powiedział minister.

Zdaniem dyrektora Akademii Dyplomatycznej Jacka Czaputowicza, osoby, które rozpoczynają aplikację dyplomatyczno-konsularną to szczególna grupa. – Nowe zasady i tryb przeprowadzania konkursu na aplikację miały na celu umożliwienie wyłonienia najlepszych kandydatów do pracy w służbie zagranicznej – wskazał dyrektor.

Grupa 31 aplikantów, wyłonionych w wieloetapowym postępowaniu konkursowym, przez blisko rok będzie przygotowywać się do pracy w służbie dyplomatyczno-konsularnej. W ciągu 18 tygodni programu szkoleniowego: wykładów, seminariów, zajęć warsztatowych i lektoratów prowadzonych przez wybitnych naukowców oraz doświadczonych dyplomatów, aplikanci pogłębią swoją wiedzę z zakresu stosunków międzynarodowych i prawa międzynarodowego, zapoznają się z warsztatem dyplomaty. W tym czasie kandydaci do służby dyplomatycznej poznają funkcjonowanie wszystkich komórek organizacyjnych MSZ oraz odwiedzą najważniejsze instytucje państwowe zaangażowane w politykę zagraniczną RP. Grupa aplikantów odbędzie trzy wizyty studyjne w polskich placówkach dyplomatycznych we Lwowie, w Brukseli i Genewie.

Po zakończeniu cyklu teoretycznego tegoroczni aplikanci odbędą praktykę w departamentach i biurach MSZ, a następnie w placówkach zagranicznych na świecie. Aplikacja zakończy się egzaminem dyplomatyczno-konsularnym w styczniu 2018 r.

Akademia Dyplomatyczna MSZ rozpoczęła działalność 1 października 2016 r., stanowi jednostkę organizacyjną MSZ, działa w oparciu o nowe regulacje prawne. Akademia rozwija kompetencje całej służby zagranicznej. Ważnym jej zadaniem jest przygotowanie polskich urzędników do pracy w instytucjach międzynarodowych.

Podczas dzisiejszej uroczystości Dyrektor Generalny Służby Zagranicznej Andrzej Jasionowski nadał stopnie dyplomatyczne grupie pracowników, którzy niedawno ukończyli aplikację i zdali egzamin dyplomatyczno-konsularny.

kom/ sno/

Data publikacji 01.02.2017, 16:52