Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister W. Waszczykowski o współpracy NATO z UE (komunikat)

21.11.2016, 13:13aktualizacja: 21.11.2016, 13:13

- MSZ informuje:

Minister Witold Waszczykowski wraz z Wysoką Przedstawiciel ds. Wspólnej Polityki Zagranicznej i Bezpieczeństwa UE Federiką Mogherini i zastępcą Sekretarza Generalnego NATO Rose Gottemoeller otworzył konferencję pt. „The Future of EU-NATO Cooperation” w Brukseli.

W swoim wystąpieniu szef MSZ podkreślił, że wobec znacznego pogorszenia sytuacji bezpieczeństwa w Europie i w jej sąsiedztwie, zacieśnienie współpracy UE-NATO nie jest dziś wyborem, lecz koniecznością. – Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że obraz bezpieczeństwa w Europie jest dość ponury. Niestety, otwarta i optymistyczna Europa z przełomu wieków przekształciła się w bezduszną konstrukcję, niepewną swojej tożsamości i obawiającą się o przyszłość – zauważył minister Waszczykowski. Zaznaczył, że „nadszedł najwyższy czas dla Europy, aby pomyśleć poważniej o własnym bezpieczeństwie i obronie”.

Minister Waszczykowski opowiedział się za takim rozwojem Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obronności (ang. CSDP), który uczyni z Unii wiarygodnego i cennego partnera dla NATO. – Europejczycy muszą więcej i lepiej inwestować w swoją obronę, wychodząc jednocześnie naprzeciw uzasadnionym oczekiwaniom Stanów Zjednoczonych, domagających się bardziej zrównoważonego podziału obciążeń obronnych w ramach NATO – powiedział szef polskiej dyplomacji.

Szef MSZ przypomniał, że „wkrótce będziemy mieli nowego prezydenta USA”. – W tym kontekście myślę, że nie powinniśmy pytać, co Ameryka może nadal robić dla nas, ale raczej zapytać siebie, co możemy zrobić, aby pomóc Ameryce pozostać naszym niezbędnym partnerem w zakresie bezpieczeństwa i obrony w nadchodzących niespokojnych czasach – powiedział minister Waszczykowski.

W kontekście wyboru nowego prezydenta USA, zastępca Sekretarza Generalnego NATO podkreśliła, że „Ameryka jest zaangażowana od 70 lat w sił zbrojne NATO i zmiany administracji nie miały na to wpływu”. – Nie stać nas na to aby mieć osobne siły zbrojne dla UE i dla NATO – dodała Rose Gottemoeller. Podziękowała też Polsce za „doskonałe przygotowanie Szczytu NATO w Warszawie”.

Minister Waszczykowski podczas wystąpienia odniósł się też do przyjętego ostatnio planu wzmacniania bezpieczeństwa i obrony Unii, który zostanie przedstawiony przywódcom państw UE na grudniowym szczycie w Brukseli. Jednocześnie podkreślił, że „w przyszłości może zaistnieć potrzeba utworzenia armii europejskiej, obecnie jednak nie może być o tym mowy”.

– To oczywiste, że NATO pozostaje kamieniem węgielnym europejskiej obrony – mówiła szefowa europejskiej dyplomacji. Zaznaczyła, że „UE i NATO podążają osobnymi ścieżkami, ale łączą nas te same cele”. – Zależy nam na bezpieczniejszej Europie – podkreśliła Federica Mogherini, dodając, że „proces planowania obronnego NATO i plan rozwoju zdolności UE powinny zostać zharmonizowane”.

Konferencja zgromadziła szerokie grono ekspertów w dziedzinie bezpieczeństwa z Europy i USA. Odbyła się w siedzibie Stałego Przedstawicielstwa RP przy UE w Brukseli i była współorganizowana przez German Marshall Fund of the United States.

kom/ sno/

Data publikacji 21.11.2016, 13:13