Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Waszczykowski rozmawiał z szefem ukraińskiej dyplomacji (komunikat)

25.01.2017, 18:51aktualizacja: 25.01.2017, 18:51

Podczas telefonicznej rozmowy ze swoim ukraińskim odpowiednikiem szef polskiego MSZ domagał się wyjaśnienia aktu wandalizmu, do którego doszło w Kijowie – Bykowni. Szef polskiej dyplomacji podkreślił również, że strona polska oczekuje wyników w śledztwie w sprawie dewastacji pomnika w Hucie Pieniackiej.

Minister spraw zagranicznych Ukrainy Pawło Klimkin zapewnił, że zrobi wszystko, by obie sprawy wyjaśnić i podkreślił, że ukraiński rząd potępia ostatnie incydenty.

Szef polskiej dyplomacji poinformował także, że polski rząd prosi o pilne wyjaśnienie sprawy prezydenta Przemyśla Roberta Chomy, który otrzymał zakaz wjazdu na terytorium Ukrainy. Minister Klimkin zapewnił, że strona ukraińska pracuje nad tą kwestią i że ukraiński MSZ opowiada się za szybkim rozwiązaniem tej sprawy.

Minister Waszczykowski poinformował także, że działa Polsko-Ukraińskie Forum Partnerstwa i wyraził nadzieję, że ukraińska strona forum zostanie utworzona. Szybkie rozpoczęcie prac Forum może przyczynić się do wyjaśniania kwestii historycznych, aby nie zakłócały bieżącej współpracy między naszymi krajami i społeczeństwami.

Ambasada RP w Kijowie natychmiast po otrzymaniu informacji o dewastacji cmentarza zwróciła się do Ministerstwa Spraw Zagranicznych Ukrainy o jak najszybsze podjęcie stanowczych działań zmierzających do wykrycia i ukarania sprawców tego haniebnego czynu. Podkreślono, że tego rodzaju ataki i incydenty muszą być wyjaśniane, a ich sprawcy karani, tym bardziej, że wpisują się one w pewną tendencję i w konsekwencji mogą wpłynąć na stosunki polsko-ukraińskie.

Na miejsce zdarzenia bezzwłocznie udali się przedstawiciele Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Kijowie. Kierownictwo kompleksu memorialnego powiadomiło policję. Obecnie trwają czynności mające na celu ustalenie sprawców tego zdarzenia.

kom/ kkr/

Data publikacji 25.01.2017, 18:51