Polityka i społeczeństwo

MSZ: obrady Międzyresortowego Zespołu ds. Polonii i Polaków za Granicą (komunikat)

10.05.2016, 22:01aktualizacja: 10.05.2016, 22:01

- MSZ informuje:

Sytuacja Polaków i Polonii w Niemczech oraz stan oświaty polonijnej w tym kraju były głównymi tematami spotkania Międzyresortowego Zespołu do Spraw Polonii i Polaków za Granicą pod przewodnictwem sekretarza stanu Jana Dziedziczaka.

W związku ze zbliżającą się 25. rocznicą podpisania polsko-niemieckiego Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy podkreślono znaczenie implementacji zapisów traktatowych odnoszących się do praw Polonii i Polaków mieszkających w Niemczech. Wiceminister Jan Dziedziczak zwrócił uwagę, że polski rząd aktywnie wspiera nauczanie języka polskiego w Niemczech.

Członkowie zespołu dyskutowali dzisiaj również o roli naszych rodaków w promocji Polski, polskiej kultury i historii. Jak zaznaczył wiceminister Dziedziczak intencją rządu jest umacnianie i rozwijanie współpracy z Polonią i Polakami poza granicami kraju w sferze budowy wizerunku Polski w świecie oraz obrony jej dobrego imienia. W tym kontekście wiceszef MSZ zaprezentował nową inicjatywę rządu zakładającą powołanie Międzyresortowego Zespołu ds. Promocji Polski za granicą. Jego zadaniem będzie m.in. rozwijanie i wykorzystywanie potencjału Polonii i Polaków za granicą w zakresie promocji naszego kraju.

Podczas spotkania poruszono także kwestię nowej ustawy repatriacyjnej, która – jak zapewnił wiceminister Jan Dziedziczak – ma szczególne znaczenie w polityce polonijnej rządu.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 10.05.2016, 22:01