Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko–ekwadorskie konsultacje w Warszawie (komunikat)

04.07.2016, 17:54aktualizacja: 04.07.2016, 17:54

- MSZ informuje:

O aktualnej sytuacji w Ameryce Łacińskiej, stosunkach dwustronnych i przystąpieniu Ekwadoru do umowy o handlu z UE rozmawiała dzisiaj podsekretarz stanu Katarzyna Kacperczyk z ekwadorskim wiceministrem ds. Ameryki Północnej i Europy Jaime Barberisem.

– W ubiegłym roku obchodziliśmy 90. rocznicę nawiązania stosunków dyplomatycznych między naszymi krajami, co stanowi doskonały fundament dla dalszego zacieśniania wzajemnych relacji – podkreśliła wiceminister Kacperczyk, zwracając uwagę na możliwości współpracy Polski i Ekwadoru w dziedzinie m.in. infrastruktury oraz nowoczesnych technologii, a także kultury i wymiany akademickiej. Rozmówcy zgodnie zauważyli, że o polsko – ekwadorskiej sympatii może świadczyć bardzo liczna grupa ekwadorskich pielgrzymów udających się na Światowe Dni Młodzieży do Krakowa oraz duża popularność tymczasowego punktu konsularnego w Quito, gdzie wydano dotychczas prawie dwa tysiące polskich wiz.

Podczas spotkania strony omówiły również ewentualne zniesienie wiz Schengen dla obywateli Ekwadoru, wzajemną wymianę poparć na forum ONZ oraz perspektywy ponownego otwarcia placówek dyplomatycznych w Warszawie i w Quito. Ponadto wiceminister Kacperczyk przedstawiła stronie ekwadorskiej priorytety rozpoczynającego się wkrótce Szczytu NATO w Warszawie oraz odniosła się do przyszłości Unii Europejskiej po referendum w Wielkiej Brytanii.

kom/ mkz/

Data publikacji 04.07.2016, 17:54