Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko-niemieckie rozmowy w Warszawie (komunikat)

19.04.2016, 20:57aktualizacja: 19.04.2016, 20:57

- MSZ informuje:

– Program naszego dzisiejszego spotkania pokazuje, jak intensywne i dynamiczne są stosunki polsko-niemieckie – powiedział minister Witold Waszczykowski po rozmowach z szefem niemieckiej dyplomacji Frankiem-Walterem Steinmeierem.

Ministrowie Witold Waszczykowski oraz Frank-Walter Steinmeier otworzyli dziś w Warszawie XVIII Forum Polsko-Niemieckie. – W tym roku przy różnych okazjach często odwołujemy się do jubileuszu 25-lecia polsko-niemieckiego Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy. Warto to powtarzać, bo jest to dokument, który w dużej mierze ukształtował nasze relacje. Dzięki temu możemy teraz przy wykorzystaniu licznych płaszczyzn dialogu rozmawiać i wypracowywać porozumienie, także w tych obszarach, gdzie występują różnice zdań – podkreślił szef polskiej dyplomacji.

Minister Witold Waszczykowski zwrócił także uwagę na znaczenie stosunków polsko-niemieckich dla przyszłości Europy. Zaznaczył, że powinny być one kształtowane w duchu pełnego poszanowania stanowiska obu stron. Wyraził też nadzieję, że obchodzony w tym roku jubileusz 25-lecia Traktatu o dobrym sąsiedztwie przyczyni się do pełnej realizacji jego zapisów, zwłaszcza odnoszących się do praw polskiej społeczności w Niemczech.

Forum, odbywające się od 1977 roku, stanowi platformę dyskusji polsko-niemieckiej na aktualne tematy polityki międzynarodowej oraz dwustronnej. Organizatorem jest Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej, w porozumieniu z Ministerstwami Spraw Zagranicznych Polski i Niemiec. Tegoroczne Forum poświęcone było kryzysowi migracyjnemu, polityce bezpieczeństwa, sytuacji na Ukrainie, tematom dwustronnym oraz innowacyjnej gospodarce. W programie przewidziano także debatę młodzieży nt. miejsca Polski i Niemiec w Europie.

W trakcie rozmów dwustronnych szefowie dyplomacji Polski i Niemiec rozmawiali m.in. na temat zbliżającego się szczytu NATO w Warszawie, konfliktu rosyjsko-ukraińskiego, polityki energetycznej. Ministrowie rozmawiali również o sprawach dwustronnych, w tym o sytuacji Polonii w Niemczech i mniejszości niemieckiej w Polsce. – Mamy bardzo podobne, nawet identyczne spojrzenie na wiele kwestii, choć czasami chcemy je rozwiązywać przy pomocy innych instrumentów. Dyskutujemy nad wypracowaniem wspólnego stanowiska nie tylko w relacjach dwustronnych, ale też w ramach instytucji międzynarodowych – mówił minister Waszczykowski po rozmowach z szefem niemieckiego MSZ.

Ministrowie wzięli także udział w uroczystości z okazji 25-lecia działalności Biura Organizacji Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka (ODIHR) w Warszawie.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ pd/

Data publikacji 19.04.2016, 20:57