Polityka i społeczeństwo

MSZ: rękopis „Pana Tadeusza” na liście Pamięci Świata UNESCO (komunikat)

17.10.2014, 18:28aktualizacja: 17.10.2014, 18:28

- MSZ informuje:

Konstytucja 3 maja 1791 r., Złoty kodeks gnieźnieński z II poł. XI w., Kronika Galla Anonima z XII w., rękopis „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza – na liście Pamięci Świata UNESCO.

Na liście Pamięci Świata UNESCO znalazły się także dokument lokacyjny miasta Krakowa z 1257 roku, kazania świętokrzyskie z II poł. XIII oraz Memoriał Ignacego Jana Paderewskiego do prezydenta Stanów Zjednoczonych Woodrowa Wilsona w sprawie Polski i jej niepodległości. Polska lista programu UNESCO Pamięć Świata będzie w przyszłości rozszerzana.

– Zaangażowanie na forum UNESCO i innych organizacji wielostronnych zajmuje ważne miejsce w polityce zagranicznej Polski i w polskiej działalności dyplomatycznej – powiedziała wiceminister Henryka Mościcka-Dendys podczas ceremonii inaugurującej polską listę programu Pamięć Świata UNESCO. Wiceszefowa polskiej dyplomacji podkreśliła rolę programów w zakresie edukacji, nauki, kultury oraz komunikacji społecznej w wyrównywaniu szans rozwojowych wszystkich części świata, a także programów wspierających dialog międzynarodowy.

Utworzenie polskiej Listy Krajowej Programu UNESCO Pamięć Świata to kolejny krok do zwiększenia świadomości historycznej społeczeństwa i umocnienia tożsamości narodowej. – Od początku istnienia programu MSZ wspierało działania Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Archiwów Państwowych oraz Polskiego Komitetu ds. UNESCO na rzecz rozwoju tego programu – przypomniała wiceminister Mościcka-Dendys. Resort dyplomacji aktywnie włączał się w pomoc przy organizacji spotkań dotyczących zaleceń w zakresie ochrony i dostępu do dziedzictwa komunikacyjnego, które miały miejsce w ostatnich latach w Polsce. – W wymiarze zewnętrznym dostęp do wiedzy o dziedzictwie historyczno-kulturowym społeczeństw bez wątpienia przyczyni się do ułatwienia dialogu między nimi – oceniła także wiceszefowa MSZ.

Okolicznościową ekspozycję polskiej listy Pamięci Świata, wzbogaconą o faksymilia dokumentów, będzie można oglądać 18 i 19 października w Pałacu Prezydenckim. Uroczystość inaugurująca polską listę programu Pamięć Świata UNESCO odbyła się 17 października br. w Pałacu Prezydenckim pod honorowym patronatem Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego.

kom/ tnt/

Data publikacji 17.10.2014, 18:28