Polityka i społeczeństwo

MSZ: Sławomir Dębski dyrektorem Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych (komunikat)

25.02.2016, 18:08aktualizacja: 25.02.2016, 18:08

- MSZ informuje:

W wyniku rozstrzygniętego konkursu z dniem 24 lutego br. Sławomir Dębski został powołany przez Prezes Rady Ministrów Beatę Szydło na stanowisko dyrektora Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych na 5-letnią kadencję. W imieniu Premier w czwartek powołanie wręczył minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski.

Sławomir Dębski jest historykiem i politologiem, absolwentem Wydziału Historycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie również obronił rozprawę doktorską. Od 2011 r. był dyrektorem Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia. Wcześniej, w latach 2007-2010, był dyrektorem PISM. Jest autorem książek i publikacji naukowych, w tym cenionej monografii „Między Berlinem a Moskwą. Stosunki niemiecko-sowieckie 1939-1941”, uhonorowanej nagrodami „Klio” i „Przeglądu Wschodniego”.

Polski Instytut Spraw Międzynarodowych jest jednym z najpoważniejszych ośrodków analitycznych, z wysoką pozycją na arenie międzynarodowej wśród think-tankow, zajmujących się polityką zagraniczną, bezpieczeństwem międzynarodowym oraz międzynarodowymi stosunkami gospodarczymi. PISM jest nadzorowany przez Ministra Spraw Zagranicznych.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ pd/

Data publikacji 25.02.2016, 18:08