Polityka i społeczeństwo

MSZ: spotkanie wiceminister z księciem Sułtanem Bin Ahmadem Bin Abdulazizem (komunikat)

15.09.2016, 16:34aktualizacja: 15.09.2016, 16:34

- MSZ informuje:

W ramach podejmowanych przez MSZ intensywnych działań na rzecz wspierania polskich przedsiębiorstw działających na rynkach Bliskiego Wschodu, wiceminister Joanna Wronecka spotkała się dzisiaj z delegacją Arabii Saudyjskiej, której przewodniczył książę Sułtan Bin Ahmad Bin Abdulaziz.

Projekt dotyczący sektora gospodarki odpadami o wartości ok. 100 mln USD, który zamierza zrealizować firma Biolektra Group SA w Królestwie Arabii Saudyjskiej, będzie największą od lat polską inwestycją zagraniczną na świecie podkreśliła wiceminister Joanna Wronecka w trakcie spotkania z saudyjską delegacją.

Wiceminister podkreśliła, że projekt ten jest wyrazem rosnącego zainteresowania polskich podmiotów regionem Bliskiego Wschodu. 70-80% wartości projektu przeznaczone będzie na zakup technologii i urządzeń produkowanych w Polsce, co jest zgodne z celami rządu wyznaczonymi w zakresie wsparcia polskiego eksportu oraz inwestycji.

Polska może stać się dla Królestwa Arabii Saudyjskiej ważnym partnerem gospodarczym w regionie Europy Środkowej, a nawet jednym ze strategicznych partnerów w odniesieniu do sektora rolno-spożywczego, realizacji projektów infrastrukturalnych, IT oraz zielonych technologii, zwłaszcza związanych z gospodarką komunalną. Z tym ostatnim sektorem związana jest właśnie Bioelektra Group SA , której projekt jest wynikiem m.in. wspólnych wysiłków strony polskiej i saudyjskiej.

kom/ pd/

Data publikacji 15.09.2016, 16:34