Polityka i społeczeństwo

MSZ: spotkanie z Komisarzem Praw Człowieka Rady Europy (komunikat)

12.02.2016, 11:12aktualizacja: 12.02.2016, 11:12

- MSZ informuje:

Minister Spraw Zagranicznych Witold Waszczykowski spotkał się dziś w MSZ z Nilsem Raimondsem Muiznieksem - Komisarzem Praw Człowieka Rady Europy. W czwartek z komisarzem Nilsem Raimondsem Muiznieksem rozmawiał także podsekretarz stanu Aleksander Stępkowski. Komisarz Nils Raimonds Muiznieks w dniach 8-12 lutego przebywał z wizytą w Polsce.

Wizyta okresowa, jaką Komisarz Praw Człowieka standardowo składa we wszystkich państwach członkowskich Rady Europy ma na celu sprawdzenie aktualnego stanu przestrzegania praw człowieka w danym kraju. Podobne wizyty miały miejsce w Polsce w 2002 i 2006 r.

W MSZ wręczony został komisarzowi specjalnie sporządzony na jego przyjazd raport przedstawiający stan wykonania rządowego "Programu na rzecz realizacji zaleceń sformułowanych przez Komisarza Praw Człowieka w Memorandum z 2007 r." Podczas rozmów w MSZ w czwartek i piątek komisarz Muiznieks zwrócił uwagę na zintensyfikowanie działań Polski na rzecz wykonywania wyroków Europejskiego Trybunału Praw Człowieka (ETPCz). W jego ocenie takie mechanizmy jak funkcjonująca w polskim parlamencie specjalna podkomisja sejmowa do spraw wykonywania wyroków ETPCz stawiają nasz kraj za wzór innym odwiedzanym przez niego państwom. Komisarz z uznaniem odniósł się również do prowadzonej przez Polskę polityki sąsiedzkiej, w szczególności do zaangażowania naszego kraju we wspieraniu Ukrainy.

Szef polskiej dyplomacji zapewnił komisarza o woli polskiego rządu w kontynuowaniu dialogu z Komisarzem Praw Człowieka dla jak najlepszej realizacji standardów ochrony praw człowieka leżących u podstaw Rady Europy.

W trakcie kilkudniowej wizyty w Polsce komisarz Nils Raimonds Muiznieks rozmawiał z najwyższymi przedstawicielami administracji rządowej, parlamentu i władzy sądowniczej – Trybunału Konstytucyjnego, Sądu Najwyższego, Krajowej Rady Sądownictwa oraz Rzecznikiem Praw Obywatelskich i Rzecznikiem Praw Dziecka.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mmi/

Data publikacji 12.02.2016, 11:12