Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister J. Dziedziczak spotkał się ze środowiskami żydowskimi z USA (komunikat)

28.11.2016, 20:27aktualizacja: 28.11.2016, 20:27

- MSZ informuje:

Sekretarz stanu Jan Dziedziczak spotkał się z przedstawicielami diaspory żydowskiej z USA przebywającymi w Polsce na zaproszenie MSZ i fundacji From the Depths w ramach projektu „Ambasadorowie – pokazać Polsce prawdziwych Polaków”.

– Pamiętajmy, że w strasznych czasach drugiej wojny światowej Polska była jedynym państwem, w którym za udzielenie pomocy Żydowi groziła kara śmierci, nie tylko osobie pomagającej, ale także całej jej rodzinie. Mimo to wśród Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata najwięcej jest osób narodowości polskiej. Jednym z przykładów takiej pomocy jest niewątpliwie postawa Jana i Antoniny Żabińskich, w których willi obecnie się znajdujemy – zaznaczył wiceminister Dziedziczak w swoim przemówieniu.

Spotkanie odbyło się w siedzibie dyrektora warszawskiego zoo z okresu II wojny światowej Jana Żabińskiego, który wraz z żoną Antoniną w czasie niemieckiej okupacji na terenie ogrodu zoologicznego organizował pomoc dla uciekinierów z warszawskiego getta. Dzisiejsze spotkanie z wiceministrem Dziedziczakiem było jednym z wydarzeń wizyty studyjnej przygotowanej przez MSZ w ramach dialogu polsko-żydowskiego. W wizycie uczestniczą m.in. działacze wiodących amerykańskich organizacji żydowskich, takich jak World Jewish Relief w USA, Fundacja Rodziny Adelson (Adelson Family Foundation), jak również przedstawiciele mediów, w tym Wall Street Journal, którzy podczas dalszego pobytu w Polsce odwiedzą także m.in. Muzeum Polaków Ratujących Żydów podczas II wojny światowej im. Rodziny Ulmów w Markowej oraz Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie.

Fundacja From the Depths to charytatywna organizacja, która współpracuje z osobami ocalałymi z Holokaustu oraz ze społecznościami żydowskimi z całego świata, szczególnie z Europy Wschodniej.

kom/ nmk/ pd/

Data publikacji 28.11.2016, 20:27