Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Joanna Wronecka na spotkaniu OECD na temat pomocy rozwojowej (komunikat)

31.10.2017, 07:54aktualizacja: 31.10.2017, 07:54

- MSZ informuje:

Wiceszefowa MSZ w poniedziałek wzięła udział w spotkaniu ministerialnym Komitetu Pomocy Rozwojowej (Development Assistance Committee – DAC) Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju, które odbywa się w Paryżu.

Jednym z tematów omawianych przez ministrów była kwestia spójności pomocy humanitarnej, rozwojowej i działań zapewniających pokój. Polska jest aktywnym orędownikiem takiego podejścia – wskazuje zarówno na niewystarczający charakter doraźnych akcji humanitarnych, jak również podkreśla fundamentalne znaczenie realizacji długoterminowych strategii, których celem jest reakcja na pierwotne przyczyny kryzysów. Nasz kraj przypomina również o znaczeniu bezpieczeństwa i stabilności w tworzeniu warunków trwałego rozwoju.

Dwudniowe spotkanie, które odbywa się w dniach 30-31 października, ma charakter przełomowy dla funkcjonowania Komitetu Pomocy Rozwojowej: podejmowane są decyzje ws. nowych strategicznych priorytetów i aktualizacji mandatu DAC. Ministrowie dokonują modernizacji definicji Oficjalnej Pomocy Rozwojowej (Official Development Assistance), uwzględniając m. in. rosnącą rolę sektora prywatnego, a także instrumentów rynkowych we współpracy rozwojowej. Ma to pomóc w przystosowaniu Komitetu do nowych wyzwań globalnej współpracy rozwojowej, jak również ułatwić nakreślenie nowej formuły jego funkcjonowania i roli w realizacji przyjętej w 2015 r. przez ONZ Agendy 2030 i Celów Zrównoważonego Rozwoju.

Komitet został powołany w 1961 roku jako forum współpracy najważniejszych dawców pomocy rozwojowej. W skład DAC wchodzi obecnie 29 państw członkowskich OECD (Polska od 2013 r.) oraz UE. Komitet jest cieszącą się prestiżem instytucją międzynarodową, która tworzy standardy skutecznej i przejrzystej pomocy przekazywanej krajom rozwijającym się. Służą temu m.in. regularne przeglądy systemów współpracy rozwojowej, któremu Polska po raz pierwszy została poddana w 2016 r.

kom/ mgost/

Data publikacji 31.10.2017, 07:54