Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Marek Ziółkowski o rozszerzeniu NATO (komunikat)

21.06.2016, 17:58aktualizacja: 21.06.2016, 17:58

- MSZ informuje:

– Integracja euro-atlantycka jest najlepszą gwarancją pokoju, rozwoju i dobrobytu, a Polska zawsze była gorącym zwolennikiem polityki otwartych drzwi – zaznaczył wiceminister Marek Ziółkowski otwierając konferencję „Polityka otwartych drzwi NATO w Warszawie i później” w warszawskim oddziale German Marshall Fund, w której uczestniczyli też ministrowie obrony Gruzji i Macedonii.

– Po upadku system komunistycznego Polska wzięła swój los w swoje ręce i rozpoczęła powrót do zachodniej cywilizacji. Wejście do NATO w 1999 r. było dla Polski wyrazem suwerenności oraz wolności wyboru – powiedział wiceminister Ziółkowski w swoim przemówieniu przypominając, iż „dla Sojuszu początek stulecia był okresem optymistycznego i odważnego tworzenia partnerstwa z całą Europą Wschodnią, również z Rosją”. – Dziś wydaje się to niemożliwe. Po 17 latach od rozszerzenia NATO mamy do czynienia z nowym środowiskiem bezpieczeństwa kształtowanym głównie przez Rosję, rzucającą ponownie wyzwanie Zachodowi – zauważył podsekretarz stanu w MSZ.

Wiceminister Ziółkowski podkreślił jednak, że „zmiana w środowisku bezpieczeństwa międzynarodowego nie zmienia polskiego podejścia do polityki otwartych drzwi. Zwracając się w tym kontekście do przedstawicieli Gruzji i Macedonii, wiceminister Ziółkowski powiedział, że „mogą liczyć na stałe polskie poparcie w tym zakresie”.

kom/ pd/

Data publikacji 21.06.2016, 17:58