Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Wronecka na brukselskiej konferencji ws. Afganistanu (komunikat)

05.10.2016, 20:10aktualizacja: 05.10.2016, 20:10

- MSZ informuje:

- Polska odnotowuje z zadowoleniem postępy władz afgańskich we wdrażaniu programu ambitnych reform. Warunkiem podstawowym w budowie demokratycznego i stabilnego państwa afgańskiego wciąż pozostaje jednak zapewnienie pokoju i bezpieczeństwa – powiedziała wiceminister Joanna Wronecka, która 5 października wzięła udział w konferencji poświęconej Afganistanowi w Brukseli.

Wiceszefowa MSZ podkreśliła dotychczasowy wkład Polski w odbudowę Afganistanu zwracając uwagę zarówno na wieloletnie zaangażowanie naszego kraju w kwestie zapewnienia bezpieczeństwa, jak i nasz udział w programach pomocy rozwojowej na rzecz Afganistanu. Wiceminister Wronecka zadeklarowała wsparcie polityczne dla rządu afgańskiego oraz potwierdziła wolę utrzymania polskiej pomocy rozwojowej dla Afganistanu. - Od ponad dekady Polska wspiera Afganistan poprzez instrumenty pomocy rozwojowej. Dlatego cieszę się mogąc ogłosić, że podjęta została decyzja o przedłużeniu naszej kontrybucji do roku 2020. Apelujemy przy tej okazji zarówno do donatorów, jak i do rządu afgańskiego o ścisłą współpracę w duchu wzajemnej odpowiedzialności – zaznaczyła wiceminister.

Zdaniem wiceszefowej MSZ niezwykle ważną rolę w kwestii przyszłości Afganistanu odegrał lipcowy Szczyt NATO w Warszawie, a szczególnie jego ustalenia dotyczące funkcjonującej na terytorium tego kraju misji Resolute Support.

Konferencja brukselska zgromadziła w tym roku przedstawicieli 76 krajów oraz 26 reprezentantów organizacji i instytucji międzynarodowych. Jej celem było określenie poziomu wsparcia dla Afganistanu ze strony wspólnoty międzynarodowej do 2020 r. Cykliczne spotkania dotyczące wsparcia dla Afganistanu organizowane są od 2012 r. Poprzednia konferencja odbyła się w 2014 r. w Londynie.

kom/ pd/

Data publikacji 05.10.2016, 20:10