Polityka i społeczeństwo

MSZ ws. wizyty ministra Jacka Czaputowicza w Rumunii (komunikat)

09.01.2019, 17:30aktualizacja: 09.01.2019, 17:30

- MSZ informuje:

Wizyta ministra Jacka Czaputowicza w Rumunii

"Moja wizyta w Bukareszcie pokazuje naszą wolę, aby rozwijać bardzo dobre relacje dwustronne oraz ściśle współpracować z Rumunią w ramach UE i NATO" - powiedział szef polskiej dyplomacji po spotkaniu z ministrem spraw zagranicznych Rumunii Teodorem Viorelem Meleşcanu. Minister Czaputowicz był pierwszym zagranicznym gościem szefa rumuńskiego MSZ w roku Prezydencji Rumunii w Radzie UE.

Ministrowie omówili aktualne tematy z agendy Unii Europejskiej, w tym kwestie dotyczące polityki energetycznej, przyszłych Wieloletnich Ram Finansowych, polityki spójności i polityki migracyjnej. "Z zadowoleniem odnotowujemy zbieżność poglądów w wielu kwestiach" - zauważył szef polskiej dyplomacji. "Gratulujemy objęcia prezydencji i życzymy rumuńskim przyjaciołom skutecznej pracy i realizacji najważniejszych zamierzeń" - podkreślił minister Czaputowicz. Zaznaczył przy tym, że dzisiejsze rozmowy pokazały wolę obu stron wzmacniania polsko-rumuńskiej współpracy w ramach Unii Europejskiej i poszukiwania wspólnych rozwiązań w kwestii przyszłości UE.

W trakcie dyskusji ministrowie Jacek Czaputowicz i Teodor Meleşcanu wskazali na pilną potrzebę rewizji Dyrektywy Gazowej. Szef polskiego MSZ wyraził przekonanie, że jest ona kluczowa dla finalizacji projektu unii energetycznej. Przywołał w tym kontekście temat gazociągu Nord Stream 2 podkreślając, że projekt ten ma negatywny wpływ na rynek gazu w UE i burzy solidarność unijną.

Rozmówcy poruszyli ponadto kwestię Bałkanów Zachodnich. "Jesteśmy zgodni, że państwa Bałkanów Zachodnich potrzebują naszego wsparcia w procesie ich integracji z UE" - zaznaczył szef polskiej dyplomacji dodając, że przedstawił podczas spotkania plany i cele związane z organizacją Szczytu Procesu Berlińskiego w Poznaniu w lipcu 2019 r.

Poruszono również kwestię relacji dwustronnych i współpracy obu krajów w sferze polityki bezpieczeństwa, w tym w ramach NATO i w różnych formatach regionalnych.?Minister Czaputowicz wymienił w tym kontekście ścisłe współdziałanie w ramach Formatu Bukaresztańskiego (B9) grupującego dziewięć państw wschodniej flanki NATO oraz trójkąta Polska-Rumunia-Turcja. "Przedyskutowaliśmy plany na rok bieżący" - zaznaczył szef polskiego MSZ. Szefowie polskiej i rumuńskiej dyplomacji podkreślili przy tym szczególną wagę relacji transatlantyckich, kluczowych dla bezpieczeństwa tej części świata.

Ministrowie omówili także kwestie związane z rosnącą polsko-rumuńską współpracą gospodarczą i możliwościami jej dalszego wzmocnienia oraz wymienili poglądy na temat współpracy regionalnej. "Szczyt Trójmorza w Warszawie w lipcu 2017 r. wyznaczył kierunki naszej regionalnej współpracy gospodarczej, infrastrukturalnej, transportowej oraz w cyberprzestrzeni" - zaznaczył minister Czaputowicz.

Wizyta ministra Czaputowicza w Bukareszcie odbyła się w roku obchodów 100. rocznicy nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską i Rumunią. Rocznica stanowi symboliczny punkt odniesienia dla dalszych działań na rzecz umacniania stosunków dwustronnych. Minister Teodor Meleşcanu przekazał przy tej okazji szefowi polskiej dyplomacji 100 tysięcy stron archiwalnych dokumentów w formie elektronicznej, dotyczących relacji polsko-rumuńskich w latach 1918-1947.

W trakcie wizyty w Bukareszcie minister Jacek Czaputowicz spotkał się także z premier Rumunii Vioriką Dăncilą.?Rozmówcy ustalili, że Rumunia zorganizuje w tym roku kolejne konsultacje międzyrządowe. Szefowa rumuńskiego rządu wyraziła przekonanie, że dobra współpraca pomoże obu krajom zmierzyć się z wyzwaniami takimi jak brexit i przyszłość Europy po brexicie czy migracja. Minister Czaputowicz podkreślił przy tej okazji znaczenie polsko-rumuńskiego partnerstwa strategicznego i zapewnił o wsparciu Polski dla Rumunii w trakcie jej prezydencji w Radzie UE.

kom/ agzi/ mark/

Data publikacji 09.01.2019, 17:30