Polityka i społeczeństwo

NCBR inwestuje w programy stażowe (komunikat)

31.01.2017, 16:54aktualizacja: 31.01.2017, 16:54

- NCBR informuje:

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło drugą edycję programu „Studiujesz? Praktykuj!” skierowanego do szkół wyższych. Uczelnie we współpracy z przedsiębiorcami stworzą i zrealizują wysokiej jakości praktyki i staże związane bezpośrednio z kierunkami studiów. Budżet przewidziany na konkurs to 150 mln zł.

– Program „Studiujesz? Praktykuj!” ułatwi studentom start w zawodową przyszłość. Dzięki wsparciu z NCBR uczelnie w ścisłej współpracy z przedsiębiorcami opracują programy staży, które pozwolą studentom wykorzystać wiedzę teoretyczną poza akademickimi murami. Średni koszt przypadający na jednego uczestnika w projekcie może wynieść nawet 15 tysięcy zł. Środki zostaną przeznaczone również na kompleksową opiekę pracodawców nad stażystami oraz na wynagrodzenie dla studentów - stażystów – mówi Piotr Dardziński, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego.

Każdy z dofinansowanych projektów potrwa od 12 do 24 miesięcy i obejmie ostatnie semestry studiów. Zakresy tematyczne staży będą bezpośrednio związane z kierunkami studiów – tak, by zapewnić praktyczne wykorzystanie efektów kształcenia w toku zadań wykonywanych podczas praktyk. Minimalny wymiar stażu będzie wynosił 120 godzin i obejmie co najmniej 20 godzin zadań stażowych wykonywanych w tygodniu.

– Uczestnictwo w stażach u potencjalnych pracodawców nie tylko pozwoli dwudziestolatkom rozbudować swoje CV, ale przede wszystkim nauczy ich praktycznych umiejętności, które wpisują się w oczekiwania dzisiejszego rynku pracy. Młode pokolenie będzie stanowić o sile polskiej gospodarki, dlatego wspieramy je w podnoszeniu kluczowych kompetencji, które mogą być przydatne w poszukiwaniu pierwszej pracy i na dalszej drodze rozwoju kariery – mówi prof. Maciej Chorowski, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Nabór wniosków do drugiego konkursu „Studiujesz? Praktykuj!” potrwa od 6 marca do 7 kwietnia 2017 r. W postępowaniu mogą brać udział szkoły wyższe kształcące co najmniej 100 studentów na studiach stacjonarnych. Uczelnia aplikująca o środki musi spełniać warunki opisane w regulaminie konkursu, który jest dostępny na stronie NCBR.

kom/ kkr/

Data publikacji 31.01.2017, 16:54