Polityka i społeczeństwo

Pan Belfer, czyli jak uczyć trudnych rzeczy w prosty sposób

14.11.2023, 14:24aktualizacja: 14.11.2023, 14:32

Centrum Nauczania Domowego - Pan Belfer - nauczyciel z Internetów
Sposób, w jaki się uczymy, wpływa nie tylko na to, jak długo wiedza z nami zostanie, ale również na to, jak w przyszłości będziemy z niej korzystać. Im bardziej złożony temat - tym większe wyzwanie, bo wymaga przedstawienia w sposób możliwie jak najprostszy i przystępny. Zasada, o której często zapominamy, brzmi: informacje, które rozumiemy - łatwiej przywołujemy i dłużej pamiętamy. Właśnie o tym, jak uczyć się złożonych rzeczy w sposób zrozumiały, podczas najbliższego live z cyklu „Domowy punkt widzenia” opowie Pan Belfer - nauczyciel z Internetów, od lat wprowadzający dzieci i młodzież w fascynujący świat chemii.

Czas poświęcony na naukę, dobór odpowiednich i zrozumiałych źródeł wiedzy czy sprzyjające otoczenie - to wszystko czynniki wpływające na efektywność uczenia się. Nie można jednak zapominać, jak ważna dla skutecznej nauki jest motywacja - szczególnie gdy materiał do opanowania jest trudny, a zagadnienia z nim związane - skomplikowane i czasochłonne. Ważną rolę w tym temacie przyjmuje nauczyciel czy edukator. To on i sposób jego nauczania ma szansę zasiać wśród młodych ludzi chęć do zdobywania i poszerzania wiedzy, a także pasję - nie tylko do klasycznie rozumianej nauki, ale i do szukania ciekawych rozwiązań i nowych ścieżek dotarcia do wiedzy.

Jednym z takich nauczycieli jest Dawid Łasiński, znany szerszej publiczności jako Pan Belfer - nauczyciel z Internetów. Od lat uczy i kształtuje wśród młodych ludzi chęć do rozwoju. Na co dzień Dawid Łasiński jest dyplomowanym nauczycielem chemii w Zespole Szkół im gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie. Na jego koncie znajdziemy takie sukcesy jak udział w finale konkursu Nauczyciel Roku 2019 czy honorową obecność na „LISTA100”, czyli liście osób, które w wybitny sposób przyczyniły się do rozwoju kompetencji cyfrowych Polaków.

To właśnie Dawid Łasiński będzie gościem najbliższego live’u Centrum Nauczania Domowego. Tematem rozmowy będzie próba jak najlepszego odpowiedzenia na przewrotnie postawione pytanie: „Jak uczyć się trudnych rzeczy w prosty sposób?”.

„Już 24 listopada o godzinie 17:00 spotkamy się, aby porozmawiać o tym, jak >>sprzedać<< wiedzę i co zrobić, by zachęcić ucznia do nauki. Poruszymy temat motywacji i roli, jaką w tym procesie odgrywa edukator. Wspólnie zastanowimy się też nad tym, jakie cechy powinien mieć nauczyciel-superbohater i czego w edukatorach szukają uczniowie” - mówi Monika Kamińska-Wcisło z Centrum Nauczania Domowego. Podczas spotkania nie zabraknie także rozmów o asynchroniczności nauczania wpisanej w model edukacji domowej, kompetencjach przyszłości oraz o tym, jak nowe technologie mogą wspierać nowoczesną edukację i czy polski system edukacji jest gotowy na rewolucję cyfrową. Rozmowę z Dawidem Łasińskim poprowadzi Monika Kamińska-Wcisło, prywatnie mama 3 dzieci (w tym dwójki nastolatków), na co dzień promująca misję Centrum Nauczania Domowego opartą na założeniach edukacji 4.0 oraz edukacji przyszłości.

„Domowy punkt widzenia” to trwający już od dwóch lat cykl live’ów prowadzonych w formie wywiadów z ekspertami z różnych dziedzin. Każdego miesiąca Centrum Nauczania Domowego zaprasza do rozmowy specjalistę z zakresu wychowania, pedagogiki, psychologii dziecka, a także edukatorów pracujących w oparciu o nowe technologie, autorów książek i poradników dla rodziców. Spotkania „Domowy punkt widzenia” są odpowiedzią na pojawiające się pytania oraz potrzeby rodziców. Emisja live’ów odbywa się w internecie, a dostęp do nich jest bezpłatny dla każdego.

„Misją Centrum Nauczania Domowego jest wspieranie rodziców, którzy edukują swoje dzieci w ramach nauczania domowego, ale nie tylko. Podczas naszych spotkań promujemy nowoczesną edukację i pokazujemy rozwiązania, które mogą zmieniać codzienność uczniów, rodziców i nauczycieli. Staramy się także pokazać rodzicom, jak łączyć nowe technologie z edukacją domową, jak wspierać kompetencje XXI w., jak wykształcić dziecko na miarę potrzeb przyszłego świata” - dodaje Natalia Nowacka, dyrektor Centrum Nauczania Domowego.

Wśród dotychczasowych gości projektu znaleźli się m.in. Aga Rogala - terapeutka rodzin; Sylwia Bujko (Holimama) - absolwentka certyfikowanych kursów u dr Rossa W. Greene’a oraz w Familylab® Jespera Juula; Angelika Talaga (GODMOTHER) - neurobiolog edukacyjny, trener rodziców; Krzysztof Maj - wykładowca na Wydziale Humanistycznym AGH, gdzie zawodowo zajmuje się fantastyką i grami wideo; Katarzyna Mitschke - pedagog i autorka książki pt. „Kiedy szkoła jest problemem?”; Wojciech Zaraś z Google for Education; Ewa Siemińska ze Zwolnionych z Teorii czy Katarzyna Jaszczak-Bukowska - autoryzowany trener Autodesk Robot z projektu Sieć na kulturę.

Aby wziąć udział w wydarzeniu, należy zarejestrować się pod linkiem: Domowy punkt widzenia: Pan Belfer, czyli jak uczyć trudnych rzeczy w prosty sposób (clickmeeting.com).

Źródło informacji: Centrum Nauczania Domowego

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE