Polityka i społeczeństwo

PARP: nawet 500 tys. zł na rozwiązania gospodarki o obiegu zamkniętym

18.05.2023, 13:52aktualizacja: 18.05.2023, 13:55

Grafika PARP
Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości ogłosiła konkurs dla przedsiębiorców na najlepsze rozwiązania gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ). Konkurs jest realizowany ze wsparciem unijnym z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.

PARP poinformowała, że od 22 czerwca do 27 lipca przedsiębiorcy mogą składać zgłoszenia do konkursu na najlepsze rozwiązania GOZ. Łączna pula nagród to nawet 500 tys. zł.

Konkurs jest przeprowadzany w dwóch kategoriach: produkt wdrożony oraz wdrożony model gospodarki o obiegu zamkniętym. W każdej z kategorii przyznawana jest jedna nagroda główna w wysokości 50 tys. zł oraz maksymalnie 10 wyróżnień w wysokości 20 tys. zł.

„Działania zmierzające do transformacji w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego są jednym z priorytetów na szczeblu unijnym i mają pomóc w osiągnięciu neutralności klimatycznej do 2050 r. Ważne jest więc, aby przedsiębiorcy realizujący projekty związane z GOZ, byli objęci szczególnym wsparciem z Funduszy Europejskich, jak również, aby inicjatywy te promować” - powiedział, cytowany w komunikacie, prezes PARP Dariusz Budrowski.

Zgodnie z regulaminem do konkursu mogą przystąpić przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Warunkiem przystąpienia jest zgłoszenie we wniosku konkursowym rozwiązania, które zostało wdrożone u uczestnika konkursu lub u jego klienta co najmniej 6 miesięcy przed zgłoszeniem udziału w konkursie. Istotne jest, aby wnioski zawierały mierzalne efekty zgłaszanych inicjatyw w zakresie GOZ.

Konkurs jest realizowany w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, Poddziałanie 2.4.1 Centrum analiz i pilotaży nowych instrumentów inno_LAB.

Gospodarka obiegu zamkniętego lub inaczej gospodarka cyrkularna to model biznesowy, który dąży do minimalizacji zużycia surowców przy jednoczesnej minimalizacji powstawania odpadów lub do ich ponownego wtłoczenia w cykl produkcji.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 18.05.2023, 13:52