Newsletter

Polityka i społeczeństwo

Pierwsza, uzgodniona międzysektorowo definicja rolnictwa regeneratywnego w Polsce. Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności z rekomendacjami w obszarze przyszłości i rozwoju wsi

11.12.2025, 12:51aktualizacja: 11.12.2025, 12:58

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Danone (1)
Danone (1)
Bezprecedensowa platforma współpracy często konkurujących ze sobą uczestników rynku produkcji i dystrybucji żywności w Polsce ma już rok. W tym czasie w ramach grup roboczych i spotkań plenarnych Społecznego Paktu na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności wypracowano m.in. pierwszą w Polsce, uzgodnioną międzysektorowo definicję rolnictwa regeneratywnego. Ma ona stać się punktem odniesienia dla dalszych działań legislacyjnych, biznesowych i edukacyjnych.

Inicjatywa, powołana w grudniu 2024 roku przez Polski Klub Ekologiczny pod kierunkiem profesora Zbigniewa Karaczuna ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, skupia rolników, przedstawicieli organizacji rolniczych administracji publicznej, środowiska naukowego, NGO, firm sektora spożywczego, dystrybutorów oraz organizacji konsumenckich i przyrodniczych.

W ciągu dwunastu miesięcy Pakt przeprowadził serię spotkań plenarnych i w ramach grup roboczych, których efektem są konkretne rekomendacje oraz wspólne ramy rozumienia pojęć kluczowych dla transformacji rolnictwa. Patronat nad inicjatywą objęły Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Klimatu i Środowiska oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.

Nowa definicja, nowa szansa dla rolnictwa

Jednym z najważniejszych osiągnięć Społecznego Paktu dla Rolnictwa i Produkcji Żywności minionego roku było wypracowanie pierwszej, wspólnej dla interesariuszy łańcucha produkcji żywności, definicji rolnictwa regeneratywnego oraz przygotowanie rekomendacji dla rozwoju tego modelu rolnictwa w Polsce, które zostaną przekazane do Ministerstw Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Klimatu i Środowiska.

„Wypracowanie wspólnej definicji rolnictwa regeneratywnego to ważny krok w kierunku transformacji polskiego sektora rolno-spożywczego. Tylko zintegrowane działania wszystkich uczestników rynku – od rolników, przez producentów, po administrację i otoczenie społeczne – pozwolą wykorzystać szansę, jaką daje nowy model gospodarowania. Rolnictwo regeneratywne to nie tylko odpowiedź na wyzwania klimatyczne i ekonomiczne, ale także inwestycja w zdrowie gleby, ludzi i środowiska. Wierzę, że wspólne ramy rozumienia tego pojęcia przyspieszą wdrażanie praktyk, które uczynią polskie rolnictwo bardziej odpornym i konkurencyjnym” – mówi dr hab. inż., profesor SGGW Zbigniew Karaczun.

Definicja rolnictwa regneratywnego wypracowana przez Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności:

Rolnictwo regeneratywne to system praktyk rolniczych będących częścią zrównoważonego zarządzania gospodarstwem rolnym mający na celu odbudowę i poprawę zdrowia gleby, zwiększenie różnorodności biologicznej, optymalizację gospodarowania zasobami wodnymi, ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i poprawę dobrostanu zwierząt przy jednoczesnym dążeniu do zapewnienia trwałej opłacalności produkcji rolnej.

To droga do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i wsparcia odporności rolnictwa na sytuacje kryzysowe. To system produkcji żywności i biomateriałów wzmacniający rozwój społeczno-gospodarczy także poprzez działania na rzecz całego krajobrazu.

Praktyczne know-how dla rolników

W październiku 2025 roku, podczas spotkania Społecznego Paktu na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności, swoją premierę miał przewodnik dla rolników „Rolnictwo regeneratywne”, przygotowany przez Fundację Grunt od Nowa i DANONE. Publikacja ta zestawia trzy modele rolnictwa funkcjonujące obecnie w Polsce i Europie – konwencjonalne, ekologiczne oraz regeneratywne – wskazując na korzyści ekonomiczne i środowiskowe płynące z wdrażania praktyk regeneratywnych.

Jednym z najważniejszych wniosków płynących z publikacji jest to, że regeneracja gleby przynosi realne korzyści ekonomiczne i środowiskowe. Analizy pokazują, że gospodarstwa stosujące praktyki regeneratywne odnotowują m.in.:

- redukcję kosztów operacyjnych, dzięki mniejszemu zużyciu nawozów (nawet o 25%), paliwa (nawet o 40%) i środków ochrony roślin (nawet o 30%),

- stabilniejsze plony – straty podczas ekstremalnych zjawisk pogodowych są niższe nawet o 20–30%,

- lepszą retencję wody – gleby z roślinami okrywowymi mogą zatrzymać nawet o 50% więcej wody niż gleby konwencjonalne [1].

Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności pokazuje, że tylko szeroka, międzysektorowa współpraca i otwarty dialog mogą przynieść realne zmiany w polskim rolnictwie. To inicjatywa, która wyznacza nowe standardy i daje nadzieję na lepszą przyszłość – zarówno dla rolników, jak i konsumentów. Prace paktu będą kontynuowane.

O grupie spółek DANONE

DANONE to światowy lider na rynku żywności. W Polsce DANONE działa w 3 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec-Zdrój), żywienie specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia Polska). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz misja niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. W 9 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 200 osób. Pracownicy mogą rozwijać swoje kompetencje i zdobywać doświadczenie w zakładach produkcyjnych oraz różnorodnych zespołach działających w warszawskim biurze, a także w centrach kompetencji, które dostarczają rozwiązania do europejskich krajów, w których DANONE prowadzi swoją działalność. Są to Centrum Usług Biznesowych w obszarze Finansów, HR oraz Masterdata, IT&DATA HUB, a także Europejski Centrum Planowania w Katowicach. Wszystkie spółki grupy DANONE w Polsce posiadają certyfikat B Corp (Benefit Corporations). Ta prestiżowa forma weryfikacji potwierdza zaangażowanie całej grupy spółek DANONE w wykorzystanie biznesu jako narzędzia do wdrażania pozytywnych zmian społecznych i środowiskowych. Poznaj nas, odwiedzając stronę internetową www.danone.pl.

Źródło:

[1] FAO, 2020; Journal of Soil and Water Conservation, 2019; Institute for Agricultural Research, 2021; University of Illinois, 2020. Por. „Rolnictwo regeneratywne – Danone x Grunt od Nowa”, Fundacja Grunt od Nowa, 2025, s. 10, 14, 18.

KONTAKT PRASOWY:

Martyna Węgrzyn

kierowniczka działu komunikacji zewnętrznej, grupa spółek DANONE

martyna.wegrzyn@danone.com 

tel. 509 058 025

Źródło informacji: Danone

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 11.12.2025, 12:51
Źródło informacji Danone
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ