Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Inicjatywa, powołana w grudniu 2024 roku przez Polski Klub Ekologiczny pod kierunkiem profesora Zbigniewa Karaczuna ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, skupia rolników, przedstawicieli organizacji rolniczych administracji publicznej, środowiska naukowego, NGO, firm sektora spożywczego, dystrybutorów oraz organizacji konsumenckich i przyrodniczych.
W ciągu dwunastu miesięcy Pakt przeprowadził serię spotkań plenarnych i w ramach grup roboczych, których efektem są konkretne rekomendacje oraz wspólne ramy rozumienia pojęć kluczowych dla transformacji rolnictwa. Patronat nad inicjatywą objęły Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Klimatu i Środowiska oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
Nowa definicja, nowa szansa dla rolnictwa
Jednym z najważniejszych osiągnięć Społecznego Paktu dla Rolnictwa i Produkcji Żywności minionego roku było wypracowanie pierwszej, wspólnej dla interesariuszy łańcucha produkcji żywności, definicji rolnictwa regeneratywnego oraz przygotowanie rekomendacji dla rozwoju tego modelu rolnictwa w Polsce, które zostaną przekazane do Ministerstw Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Klimatu i Środowiska.
„Wypracowanie wspólnej definicji rolnictwa regeneratywnego to ważny krok w kierunku transformacji polskiego sektora rolno-spożywczego. Tylko zintegrowane działania wszystkich uczestników rynku – od rolników, przez producentów, po administrację i otoczenie społeczne – pozwolą wykorzystać szansę, jaką daje nowy model gospodarowania. Rolnictwo regeneratywne to nie tylko odpowiedź na wyzwania klimatyczne i ekonomiczne, ale także inwestycja w zdrowie gleby, ludzi i środowiska. Wierzę, że wspólne ramy rozumienia tego pojęcia przyspieszą wdrażanie praktyk, które uczynią polskie rolnictwo bardziej odpornym i konkurencyjnym” – mówi dr hab. inż., profesor SGGW Zbigniew Karaczun.
Definicja rolnictwa regneratywnego wypracowana przez Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności:
Rolnictwo regeneratywne to system praktyk rolniczych będących częścią zrównoważonego zarządzania gospodarstwem rolnym mający na celu odbudowę i poprawę zdrowia gleby, zwiększenie różnorodności biologicznej, optymalizację gospodarowania zasobami wodnymi, ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i poprawę dobrostanu zwierząt przy jednoczesnym dążeniu do zapewnienia trwałej opłacalności produkcji rolnej.
To droga do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i wsparcia odporności rolnictwa na sytuacje kryzysowe. To system produkcji żywności i biomateriałów wzmacniający rozwój społeczno-gospodarczy także poprzez działania na rzecz całego krajobrazu.
Praktyczne know-how dla rolników
W październiku 2025 roku, podczas spotkania Społecznego Paktu na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności, swoją premierę miał przewodnik dla rolników „Rolnictwo regeneratywne”, przygotowany przez Fundację Grunt od Nowa i DANONE. Publikacja ta zestawia trzy modele rolnictwa funkcjonujące obecnie w Polsce i Europie – konwencjonalne, ekologiczne oraz regeneratywne – wskazując na korzyści ekonomiczne i środowiskowe płynące z wdrażania praktyk regeneratywnych.
Jednym z najważniejszych wniosków płynących z publikacji jest to, że regeneracja gleby przynosi realne korzyści ekonomiczne i środowiskowe. Analizy pokazują, że gospodarstwa stosujące praktyki regeneratywne odnotowują m.in.:
- redukcję kosztów operacyjnych, dzięki mniejszemu zużyciu nawozów (nawet o 25%), paliwa (nawet o 40%) i środków ochrony roślin (nawet o 30%),
- stabilniejsze plony – straty podczas ekstremalnych zjawisk pogodowych są niższe nawet o 20–30%,
- lepszą retencję wody – gleby z roślinami okrywowymi mogą zatrzymać nawet o 50% więcej wody niż gleby konwencjonalne [1].
Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności pokazuje, że tylko szeroka, międzysektorowa współpraca i otwarty dialog mogą przynieść realne zmiany w polskim rolnictwie. To inicjatywa, która wyznacza nowe standardy i daje nadzieję na lepszą przyszłość – zarówno dla rolników, jak i konsumentów. Prace paktu będą kontynuowane.
O grupie spółek DANONE
DANONE to światowy lider na rynku żywności. W Polsce DANONE działa w 3 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec-Zdrój), żywienie specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia Polska). Wszystkie spółki DANONE łączy podwójne zobowiązanie na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz misja niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. W 9 lokalizacjach w kraju zatrudnienie znajduje ponad 3 200 osób. Pracownicy mogą rozwijać swoje kompetencje i zdobywać doświadczenie w zakładach produkcyjnych oraz różnorodnych zespołach działających w warszawskim biurze, a także w centrach kompetencji, które dostarczają rozwiązania do europejskich krajów, w których DANONE prowadzi swoją działalność. Są to Centrum Usług Biznesowych w obszarze Finansów, HR oraz Masterdata, IT&DATA HUB, a także Europejski Centrum Planowania w Katowicach. Wszystkie spółki grupy DANONE w Polsce posiadają certyfikat B Corp (Benefit Corporations). Ta prestiżowa forma weryfikacji potwierdza zaangażowanie całej grupy spółek DANONE w wykorzystanie biznesu jako narzędzia do wdrażania pozytywnych zmian społecznych i środowiskowych. Poznaj nas, odwiedzając stronę internetową www.danone.pl.
Źródło:
[1] FAO, 2020; Journal of Soil and Water Conservation, 2019; Institute for Agricultural Research, 2021; University of Illinois, 2020. Por. „Rolnictwo regeneratywne – Danone x Grunt od Nowa”, Fundacja Grunt od Nowa, 2025, s. 10, 14, 18.
KONTAKT PRASOWY:
Martyna Węgrzyn
kierowniczka działu komunikacji zewnętrznej, grupa spółek DANONE
tel. 509 058 025
Źródło informacji: Danone
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 11.12.2025, 12:51 |
| Źródło informacji | Danone |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ