Polityka i społeczeństwo

PK: członkowie grupy przestępczej produkującej metamfetaminę usłyszeli zarzuty (komunikat)

10.11.2017, 10:41aktualizacja: 10.11.2017, 10:41

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze wspólnie z policjantami z wrocławskiego Centralnego Biura Śledczego Policji prowadzą śledztwo dotyczące działalności zorganizowanej grupy przestępczej, której członkowie zajmowali się produkcją i sprzedażą narkotyków.

Narkotyki o wartości miliona złotych

W toku śledztwa ustalono, że grupa działała prawdopodobnie od 2015 roku. Zajmowała się ona produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu metamfetaminy. Wyprodukowane narkotyki trafiały do dilerów, a następnie były sprzedawane na terenie województwa dolnośląskiego, lubuskiego, a nawet Niemiec.

Z ustaleń śledztwa wynika, że przez pół roku podejrzani mogli sprzedać około 10 kilogramów metamfetaminy, narkotyku zwanego „piko”, o wartości około miliona złotych.

Dzięki wielomiesięcznej, intensywnej pracy ustalono osoby podejrzane o udział w zorganizowanej grupie przestępczej mającej związek z przestępstwami narkotykowymi. Zatrzymanych zostało 11 osób. Wśród nich znajdują się 2 osoby podejrzane o kierowanie zorganizowaną grupą przestępczą.

W Prokuraturze Okręgowej w Jeleniej Górze podejrzani usłyszeli zarzuty m.in. udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, albo kierowania nią oraz uczestnictwa w obrocie znacznymi ilościami substancji psychotropowych.

Na wniosek prokuratora Sąd tymczasowo aresztował siedmioro podejrzanych.

Zlikwidowano nielegalne laboratorium

Wszystko zaczęło się, gdy policjanci CBŚP ustalili, że w Bogatyni, a także w miejscowościach okolicznych odbywa się handel narkotykami. Skala, z jaką zaczęły pojawiać się środki odurzające na rynku, świadczyć mogła, że w regionie może funkcjonować nielegalne laboratorium wytwarzające narkotyki, nazywane lokalnie „piko” lub „ryż”. Ustalenia poczynione w toku postępowania pozwoliły na zlikwidowanie linii produkującej metamfetaminy.

Wtedy to, w marcu 2016 roku, przeprowadzono pierwszą realizację, podczas której zabezpieczono 700 ml metamfetaminy w fazie płynnej, 42 gramy gotowego produktu, odczynniki chemiczne, półprodukty oraz szklane naczynia. Zatrzymano 4 osoby, którym w Prokuraturze Rejonowej w Zgorzelcu przedstawiono zarzuty wytwarzania znacznych ilości substancji psychotropowej.

kom/ mgost/ bos/

Data publikacji 10.11.2017, 10:41